ΥΠΕΝ: Οι πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Σε τρεις άμεσες κινήσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, αμέσως μετά από συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση στην ΕΔΕΥ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το υπουργείο θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα έτρεξαν θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπου και εκεί εκτιμάται ότι το γεωλογικό μοντέλο είναι ανάλογο.

Έπειτα από χρόνια που οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έμειναν στον «πάγο», επανεκκινεί το πρόγραμμα, με φόντο τέσσερα blocks σε Ιόνιο και ανοιχτά της Κρήτης. Και αυτό διότι, όχι απλά υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, αλλά γιατί η νέα συγκυρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή παραγωγή και αναβαθμίζει τον ρόλο της ΝΑ Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με την επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, στην Αθήνα.