Υπέβαλε την παραίτησή του ο Κέμεριχ

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά σήμερα ο Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, ο φιλελεύθερος (FDP) πολιτικός ο οποίος είχε εκλεγεί την περασμένη Τετάρτη με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στην χώρα.

Η παραίτηση του κ. Κέμεριχ ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) και την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ να αναζητούν την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση της κρίσης. Σύμφωνα με έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν οι αρχηγοί, «η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ, η οποία κατέστη εφικτή μόνο με τις ψήφους της AfD, αποτελεί ασυγχώρητη διαδικασία». Οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένουν «ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός να αναλάβει ήδη σήμερα την ευθύνη του και να αποχωρήσει από τη θέση του», αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση, προκειμένου στην Θουριγγία να αποκατασταθεί η σταθερότητα και οι ξεκάθαρες σχέσεις, αναμένει να εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός και σε κάθε περίπτωση να διεξαχθούν νέες εκλογές. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν ταυτόχρονα κάθε ενδεχόμενο επίτευξης πλειοψηφίας με τις ψήφους της AfD, τονίζοντας ότι αυτό παραμένει απόφαση για τα κόμματα του «μεγάλου» συνασπισμού σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Κέμεριχ, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή του να παραιτηθεί, για να επανέλθει χθες υποστηρίζοντας ότι οι νομικές υπηρεσίες του κρατιδίου του ζήτησαν να παραμείνει προσωρινά ώστε να μην υπάρχει νομικό και διοικητικό κενό, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχει ήδη δηλώσει πως η παραίτησή του ενεργοποιείται άμεσα, επαναλαμβάνοντας ότι παραιτείται και οποιασδήποτε αμοιβής δικαιούται και ότι θα επιστρέψει τυχόν χρήματα που του έχουν ήδη πιστωθεί για την σύντομη θητεία του. Όπως αποκάλυψε χθες το δίκτυο «RedaktionsNetzwerkDeutschland», η αμοιβή του κ. Κέμεριχ μπορεί να έφθανε και τις 93.000 ευρώ.

Νωρίτερα η Καγκελάριος Μέρκελ είχε απομακρύνει από την θέση του και τον υφυπουργό Οικονομίας και εντεταλμένο της κυβέρνησης για θέματα των πρώην ανατολικών κρατιδίων Κρίστιαν Χίρτε, ο οποίος την Τετάρτη είχε σπεύσει να συγχαρεί με ανάρτηση στο Twitter τον νεοεκλεγέντα κ. Κέμεριχ, πανηγυρίζοντας για την ήττα της Αριστεράς.