Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε Ελλάδα και ευρωζώνη

Υποχώρησαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά η οποία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη κινείται πλέον σε υποτονικούς ρυθμούς ενόψει της Αργίας των Χριστουγέννων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,44% απο το 1,38% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Αύξηση στο 0,55% από 0,50% χθες κατέγραψε και η η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν στα ιστορικώς χαμηλά επίπεδα για αρκετά ακόμη χρόνια, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική κινδυνεύει να αποβεί αντιπαραγωγική.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,41% από 1,36% την Παρασκευή έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1087 απο 1,1077 δολ. που άνοιξε η αγορά. Περιορισμένη ήταν σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα λόγω των εορτών. Η διατήρηση της ενισχυμένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου παρέχει στήριξη στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ την Παρασκευή η μη αναμενόμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,263%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,341%, στο 3μηνο στο -0,403% και στο μήνα στο -0,464%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1075 δολ.