Ανάρπαστα τα μικροδάνεια του ΤΜΕΔΕ, οι Ρουμάνοι μαθαίνουν τα αρχαία ελληνικά νομίσματα και ο νέος πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες

Πάνω από 100 μικροδάνεια εκταμίευσε σε λίγους μήνες, αρχής γενομένης από τις 20 Ιουνίου, ο φορέας μικροπιστώσεων «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions» η οποία αποτελεί την πρώτη του είδους, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και προσφέρει ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης, σε συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ και την Attica Bank.

Το δε γεγονός ότι οι ρυθμοί των εκταμιεύσεων είναι ταχείς και οι διαδικασίες «ρέουν» εύκολα, δίνει στους μηχανικούς που χρειάζονται κεφάλαιο πολύτιμες ανάσες.

Το «ζεστό» αυτό χρήμα έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό χρηματοδότησης που υπάρχει γενικά στην ελληνική αγορά μικροδανείων (σ.σ. το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ, βάσει των διαφορετικών σεναρίων, που διατυπώνονται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027).

Κατά τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ, Κώστα Μακέδο, η συγκεκριμένη κίνηση, όπως και η συνεργασία για το Ταμείο Εγγυοδοσίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει ο φορέας, για να αναπτύξει τον ρόλο του ως εγγυοδοτικού και πιστοδοτικού φορέα των μηχανικών.

**********

Το μήνυμα πως οι ισχυροί δεσμοί της Ελλάδας με τη Ρουμανία «υπερβαίνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και επεκτείνονται και στον πολιτισμό» έστειλε η Διοίκηση του Ομίλου Alpha Bank που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης «TWO SIDES OF THE SAME COIN».

Μετρώντας 50 χρόνια λειτουργίας και συνεισφοράς στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Κοινωνία, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank ταξίδεψε για πρώτη φορά στη Ρουμανία, όπου η Τράπεζα διατηρεί ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία, με στόχο να αναδείξει την ιστορία του νομίσματος από την εποχή της εφεύρεσής του, τον ρόλο του ως έργο τέχνης αλλά και ως καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του εμπορίου και των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των λαών.

Στόχος της Έκθεσης είναι αφενός η διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αφετέρου η ενίσχυση των δεσμών, τόσο οικονομικών όσο και πολιτιστικών, που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Παράλληλα, μέσα από το πλούσιο υλικό που συνοδεύει τα εκθέματα αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης, ενισχύεται ο οικονομικός αλφαβητισμός των νέων, που αποτελεί βασικό στόχο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου.

**********

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου εξελίσσεται σε νέο πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες, επιτείνοντας το τρίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωπες καθώς προσπαθούν να βρουν μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην επιβράδυνση των οικονομιών, τον ακόμα πολύ υψηλό πληθωρισμό και την καθυστερημένη επίδραση των πρωτοφανών επιτοκιακών αυξήσεων που ήδη έκαναν. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό σημαίνει ότι οι πιέσεις να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια επιτείνονται, σύμφωνα με την ING.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί πάνω από 25% αυτό το τρίμηνο και πρόσκαιρα έφτασαν στα 95 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, η ING εκτιμά ότι το ράλι θα συνεχιστεί, αν και πιστεύει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ο οίκος προβλέπει ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν και τα 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα, καθώς η μείωση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ αντισταθμίζει και με το παραπάνω την ασθενέστερη ζήτηση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης.