Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, «ταύρος» για το ελληνικό χρηματιστήριο η Goldman Sachs και ο Παπαθανάσης “ανοίγει το πουγκί” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά η χώρα μας με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει εντολή στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale να ετοιμάσουν την δημοπρασία.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία καθώς υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώθηκαν χθές στο 3,28% με το spread να κινείται πέριξ των 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.

Οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024 ανέρχονται στα 18,9 δισ. ευρώ Εξ αυτών τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.

*******

Μία από τις τέσσερις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, βλέπει άνοδο της τάξεως του 15% στους επόμενους 12 μήνες.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος της Goldman Sachs διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο έτος στις 1.550 μονάδες (έναντι των 1.375 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του και 1.355 μονάδες περίπου είναι η τρέχουσα αποτίμησή του). Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα προσεγγίζει το 15% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ είναι 16% σε τιμές δολαρίου έναντι 14% που προβλέπει για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας

*******

Σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν θα περιλαμβάνει το νέο Ταμείο της ΕΑΤ, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με την μόχλευση που θα δημιουργηθεί από τις τράπεζες θα «δώσει» προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης

Για πρώτη φορά το νέο Ταμείο θα συνδέσει την εγγύηση των δανείων χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας και σημαντική επιδότηση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια.

Στόχος του Ταμείου είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε πηγές χρηματοδότησης.