Τι βλέπουν οι αναλυτές για τις ελληνικές τράπεζες, αλλαγές στη φορολογία ζητά ο Στουρνάρας και ο καίριος ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον

Αυξάνουν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Alpha Finance και η Eurobank Equities.

Συγκεκριμένα, η Alpha Finance εκτιμά ότι η οργανική κερδοφορία τους παραμένει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς η ισχυρή πιστωτική επέκταση και οι θετικές τάσεις στα έσοδα από προμήθειες λειτουργούν αντισταθμιστικά της αρνητικής επίπτωσης στο καθαρό έσοδο τόκων λόγου του χαμηλότερου επιτοκιακού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιπλέον κεφαλαιακά περιθώρια περίπου €4 δισ. για μελλοντικές κινήσεις, ενώ και οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται πλέον περισσότερο πρόθυμες να εξετάσουν κινήσεις εξαγορών με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας.

Οι νέες προβλέψεις οδηγούν σε αύξηση εσόδων κατά 8,2% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2025–2027, ενώ η προ προβλέψεων κερδοφορία (PPI) και τα καθαρά κέρδη ενισχύονται κατά 10,9% και 14,6% αντίστοιχα για την περίοδο.

Η Alpha Finance επιβεβαιώνει τη σύσταση «Αγορά» για τη Eurobank, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 3,50 ευρώ, επιβεβαιώνεται επίσης η σύσταση «Αγορά» για την Τράπεζα Πειραιώς, με νέα τιμή στόχο στα 6,60 ευρώ ενώ για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση αλλάζει σε «Διακράτηση» από «Αγορά» με τιμή στόχο τα 11,60 ευρώ

Οι νέες τιμές στόχοι είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς ενσωματώνουν τόσο την αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας όσο και την υψηλότερη αποτίμηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε και η Eurobank Equities, λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, αλλά και τις τελευταίες συμφωνίες εξαγορών.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 3,40 ευρώ, από 2,94 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 12,73 ευρώ, από 11,94 ευρώ, για την Πειραιώς στα 7,94 ευρώ, από 7,32 ευρώ και για την Optima Bank στα 22,28 ευρώ, από 16,60 ευρώ προηγουμένως. Για όλες τις μετοχές η σύσταση είναι για αγορά (buy), παρά την πρόσφατη γεωπολιτική έξαρση στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου στην ψυχολογία της αγοράς.

*******

Αλλαγές στη φορολογία υπέρ των μισθωτών συστήνει στην Κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ News, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δούμε όλο το σύστημα εις όφελος των μισθωτών βεβαίως, γιατί αυτήν τη στιγμή αν κάποιος αδικείται στην Ελλάδα, είναι ο μισθωτός. ‘Αρα λοιπόν, αν γίνουν αλλαγές θα γίνουν υπέρ του μισθωτού, υπέρ της εργασίας».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται μία συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος καθώς, όπως επεσήμανε, μετά την αναμόρφωση που είχε γίνει με την επιτροπή Γεωργακόπουλου, δεν υπήρξε πρόοδος.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.και ανέφερε ότι η μείωση των μετρητών που χρησιμοποιούνται στην οικονομία αποτελεί σαφή ένδειξη για αυτό

Ο διοικητης της ΤτΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακρίβεια σε ορισμένους κλάδους, καθώς ορισμένα προϊόντα είναι ακριβότερα από αυτό που όφειλαν να είναι με βάση τους μισθούς οι οποίοι είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδ ανέφερε ότι θα πρέπει ξένα πιστωτικά ιδρύματα να προκληθούν από τα εγχώρια προκειμένου να συμμετάσχουν στο μετοχικού τους κεφάλαιο, κατά τα πρότυπα της Alpha Βank με την Unicredit. «Αυτό σημαίνει ανταγωνισμός, γιατί θα φέρει και τεχνογνωσία, θα φέρει και νέα προϊόντα» ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει με την Κυβέρνηση για ανανέωση της θητείας του, η οποία λήγει τον προσεχή Ιούνιο, για τρίτη συνεχόμενη φορά.

*******

Οι αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών, επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων στο πλαίσιο του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στις διατλαντικές υποθέσεις, συζητήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών μελών του επιμελητηρίου.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι σε αυτό το πλαίσιο προκλήσεων, κρίσεων και ευκαιριών, ο ρόλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είναι καίριος και κρίσιμος για να χαρτογραφήσει ανάγκες, τάσεις και προοπτικές και να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες ουσιαστικής δικτύωσης, πληροφόρησης, στρατηγικής καθοδήγησης και σύνθεσης νέων πεδίων για συνεργασίες, ώστε να βρουν τα μέλη του Επιμελητηρίου – ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου – αυτό που χρειάζονται για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή τους δυναμική και να πραγματοποιήσουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο γενικός γραμματέας και υποψήφιος για την προεδρία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις επερχόμενες εκλογές στο τέλος ο Ιουνίου, Αλέξανδρος Κωστόπουλος ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του για τις προοπτικές που κρύβει η Αμερική, αλλά και το όραμά του για το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τονίζοντας την ανάγκη, «να χτίσουμε μια ισχυρή – ουσιαστική, γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών-μια γέφυρα που δημιουργεί πρόσβαση, προσελκύει επενδύσεις και στηρίζει επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Όπως τόνισε ο κ. Κωστόπουλος «χτίζοντας πάνω στο σημαντικό έργο των προηγούμενων διοικήσεων, αξιοποιώντας το μοναδικό απόθεμα κύρους και στρατηγικής δικτύωσης των Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η απόλυτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι να προσδώσουμε αξία, λύσεις και ανταγωνιστικά εργαλεία σε όλα τα μέλη μας».