
Οι άμεσες πληρωμές με μετρητά μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική ασφάλεια, να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να επιταχύνουν την ανάκαμψη, σύμφωνα με μια επιστολή ομάδας οικονομολόγων που καλεί τους υπεύθυνους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν άμεσες πληρωμές σε μετρητά στους Αμερικανούς έως ότου η οικονομία καταστεί ισχυρότερη.
Οι πληρωμές θα πρέπει να εκδίδονται αυτόματα, βάσει ορισμένων οικονομικών δεικτών, όπως το ποσοστό ανεργίας, έως ότου υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι η οικονομία ανακάμπτει, δήλωσε η ομάδα των οικονομολόγων, αριστερών πεποιθήσεων οι περισσότεροι (αν και η έννοια του αριστερού στις ΗΠΑ έχει άλλη έννοια από αυτή του αριστερού στην Ελλάδα), σε ανοιχτή επιστολή που οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Οικονομικής Ασφάλειας και Συνεργασία Δικαιοσύνης.
«Ο πρώτος γύρος των πληρωμών ήταν μια σωτηρία που βοήθησε μερικούς να περάσουν για μερικές εβδομάδες», έγραψαν οι οικονομολόγοι. «Ακόμη και μετά την έναρξη του ανοίγματος των επιχειρήσεων και την επιστροφή στην εργασία, θα υπάρξει σημαντική οικονομική πτώση και η ζήτηση θα συνεχίσει να υστερεί εάν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα για να ξοδέψουν».
Η επιστολή υπογράφηκε από 153 οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένου του Jason Furman, ο οποίος προέδρευε του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, της Claudia Sahm, πρώην οικονομολόγου της Fed, του Darrick Hamilton από το Ινστιτούτο Kirwan του Οχάιο και του Indivar Dutta-Gupta, εκτελεστικού διευθυντή στο Κέντρο Georgetown για τη φτώχεια και την ανισότητα.
Οι πληρωμές που εκδόθηκαν τον Απρίλιο βάσει του νόμου CARES ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθησαν στην άνοδο των δαπανών για νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ταχύτερα από τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα, με πολλά από τα μετρητά να πηγαίνουν σε βασικά αγαθά, σύμφωνα με μια ανάλυση του Opportunity Insights του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Το επίδομα των 600 $ που προστέθηκε στα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας αναμένεται να λήξει στο τέλος του μήνα, αφήνοντας τους άνεργους Αμερικανούς σε κίνδυνο να αντιμετωπίσουν απώλεια μετρητών.
Οι βουλευτές του Κογκρέσου βρίσκονται σε διακοπή δύο εβδομάδων και θα αντιμετωπίσουν πίεση για να λάβουν αποφάσεις όταν θα ξανασυναντηθούν στα τέλη Ιουλίου.






























