Αύξηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, παρά την ιστορική βουτιά του ΑΕΠ – Που οφείλεται

Η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε τη βαθύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ιστορία της σύμφωνα με τα πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή αλλά ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία καταγράφοντας αύξηση αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 0,2% τον Ιούλιο.

Η αύξηση αυτή προκύπτει παρά την κατακόρυφη πτώση 8,3% των τιμών ενεργειακών προϊόντων και οφείλεται στην άνοδο των τιμών της κατηγορίας προϊόντων τροφίμων-αλκοόλ-καπνού και μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1,9% τον Ιούλιο.

Μάλιστα, εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια ο δείκτης τον οποίο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – η πολιτική της οποίας στοχεύει σε έναν πληθωρισμό γύρω στο 2% – ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο από 1,1% τον Ιούνιο, κάτι που δείχνει αυξάνεται ο πυρήνας του πληθωρισμού.

Η επιτάχυνση του βασικού πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των βιομηχανικών αγαθών που αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Ιούλιο μετά από αύξηση 0,2% τον Ιούνιο.

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν κατά 2,0% σε ετήσια βάση, αλλά επιβραδύνθηκαν από την αύξηση 3,2% που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 8,3% τον Ιούλιο, μετά από πτώση 9,3% τον Ιούνιο.