Αναπτυξιακή Τράπεζα και τράπεζες τα έκαναν θάλασσα με τις χρηματοδοτήσεις «κορωνοϊού» και …ανασχεδιάζουν

Αφού κάλεσαν τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήματα για δάνεια και αφού εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους (σε όσους εγκρίθηκαν αφού τέθηκαν εκ των υστέρων άλλα κριτήρια από αυτά που αρχικά είχαν πει), δεν υπήρχαν τα χρήματα για να τα χορηγήσουν στις επιχειρήσεις. Αυτός ο λάθος σχεδιασμός συνόδευσε τα πρώτα βήματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας την πρώτη φορά που χρειάστηκε να διαδραματίσει ένα σοβαρό ρόλο. 

Τώρα, λένε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ότι θα δοθούν νέα κεφάλαια 800 εκατ. στις τράπεζες, μέσα στον Αύγουστο, για την κάλυψη των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Να θυμίσουμε πως οι αιτήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έγιναν από τον περασμένο Μάιο ενώ ακόμα όπως παραδέχονται δεν έχουν πάει τα λεφτά στις επιχειρήσεις και θα πάνε τον Αύγουστο!

Βέβαια, ακόμα δεν έχει υπογραφή η σχετική εγκριτικής πράξης μεταξύ τραπεζών και Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες και προβλέπει ότι το 95% του ποσού θα διατεθεί από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έναντι 60% και 40%, αντίστοιχα, που είναι, μέχρι σήμερα, το ποσοστό συνεπένδυσης.

Σημειώνεται ότι το επιπλέον ποσό προορίζεται για τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί και δεν αφορά σε νέες υποβολές αιτήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τα 800 εκατ. ευρώ, επιπλέον, το συνολικό ποσό των δανείων κεφαλαίου κίνησης από το κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο να ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ και έως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια 1,3 δισ. ευρώ, ενώ προς σταδιακή έγκριση είναι δάνεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο βάσει των δεσμεύσεων των τραπεζών θα έχει γίνει ως το τέλος Ιουλίου.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε, ξεπέρασε κατά πολύ, ο συνολικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένο, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ δανείων και για αυτό αποφασίστηκε η διάθεση και νέων κεφαλαίων.

Το ταμείο εγγυοδοσίας

Στο μεταξύ, το αμέσως επόμενο διάστημα, ανασχεδιασμός υπάρχει και για το ταμείο εγγυοδοσίας προκειμένου να δοθούν περισσότερα κεφάλαια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων. Η πρώτη κίνηση που θα υλοποιηθεί άμεσα, είναι η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις τράπεζες για το ταμείο εγγυοδοσίας μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση της Αναπτυξιακής σε ποσοστό 80%.

Με τις πρόσθετες εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, είναι ανοικτή για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευθεί ήδη τα 2,9 δισ. από τα 3,6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Να θυμίσουμε πως επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) διορίστηκε από την κυβέρνηση η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου κατέχει τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου. Η κυρία Χατζηπέτρου πριν διοριστεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Η μεταπήδησή της στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δείχνει την ευκολία με την οποία αλλάζουν πουκάμισα και ρόλους οι κάθε είδους διορισμένοι από τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα λάθη των οποίων και τις παραλείψεις πληρώνουν καταναλωτές, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.