Απώλειες 21,3 δισ. δολάρια για το νορβηγικό κρατικό ταμείο, το μεγαλύτερο στον κόσμο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο με περίπου 1 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, ανακοίνωσε αρνητικές αποδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω σημαντικών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών. 

Το ταμείο είχε αρνητική απόδοση -3,4% για τους πρώτους έξι μήνες του 2020, που ισοδυναμεί με απώλειες 188 δισ. νορβηγικών κορώνων ή 21,3 δισ. δολαρίων (17,9 δισ. ευρώ).

«Υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά μετοχών αυτήν την περίοδο. Η χρονιά ξεκίνησε με αισιοδοξία, αλλά οι προοπτικές άλλαξαν γρήγορα όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως », δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Trond Grande της Norges Bank Investment Management, της εταιρείας της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται τις επενδύσεις του ταμείου.

«Ωστόσο, η απότομη πτώση του χρηματιστηρίου του πρώτου τριμήνου περιορίστηκε από μια τεράστια στήριξη νομισματικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής».

Η συνολική αγοραία αξία του κεφαλαίου στο τέλος των έξι μηνών ήταν 10,4 τρισ. κορώνες (περίπου 1 τρισ. ευρώ) εκ των οποίων ποσοστό 69,6% ήταν σε μετοχές, 27,6% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (ομόλογα κλπ.) και 2,8% σε μη εισηγμένα ακίνητα.

Οι επενδύσεις σε μετοχές μειώθηκαν -6,8%, των ακινήτων -1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο ενώ οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος σημείωσαν άνοδο 5,1%.

Το ταμείο, το οποίο εξοικονομεί έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίζει περίπου τρεις φορές το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Νορβηγίας και είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της σκανδιναβικής χώρας. Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, η Νορβηγία έχει το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο, σε όρους εννεργητικού, ακολουθούμενο από την China Investment Corporation και το Abu Dhabi Investment Authority.

Αρνητικές αποδόσεις στις περισσότερες αγορές

Το νορβηγικό ταμείο δήλωσε ότι ειχε αρνητικές αποδόσεις στις περισσότερες αγορές έως τα τέλη Ιουνίου, με τις μετοχές της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 44% του χαρτοφυλακίου μετοχών της, υποχωρώντας 2,6% κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν αρνητική απόδοση -11,7% για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αντιπροσώπευαν το 31,6% των κεφαλαίων του σε μετοχές.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψαν πτώση -4,6% και αποτελούσαν το 23% των μετοχιικών επενδύσεώ του. Οι αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν -7,3% και αντιπροσώπευαν το 11,5% του μετοχικού του χαρτοφυλακίου.

Τις χειρότερες επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους, με απόδοση -33,1%, είχαν οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αντίθετα, οι τεχνολογικές μετοχές είχαν τις καλύτερες επιδόσεις της περιόδου με άνοδο 14,2%.