Χάκερς έριξαν για τέσσερις ημέρες το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας

Το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσει σήμερα Παρασκευή μετά από τέσσερις ημέρες παύσης των συναλλαγών λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στη συνδεσιμότητα του δικτύου, που σχετίζεται με πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία παρουσιάζει προβλήματα ενώ δεν λειτουργεί ούτε η ιστοσελίδα του (https://www.nzx.com/).

Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση και ότι έχει δώσει εντολή στο Κυβερνητικό Γραφείο Ασφάλειας Επικοινωνιών (GCSB) να παρέχει βοήθεια στο Χρηματιστήριο.

«Υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορώ να πω σήμερα σχετικά με τη δράση που λαμβάνει η κυβέρνηση πίσω από τα παρασκήνια λόγω σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας», δήλωσε ο Robertson. Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το οποίο είναι μέρος του GCSB, βοηθά τον χειριστή χρηματιστηρίου και ότι το Εθνικό Σύστημα Ασφαλείας έχει ενεργοποιηθεί για να εξασφαλίσει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και να υποστηρίξει το NZX.

«Δεν μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, εκτός από το να πω ότι εμείς ως κυβέρνηση το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά. Γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που έχει και γι ‘αυτό έχουμε κατευθύνει την υπηρεσία πληροφοριών (GCSB) να βοηθήσει το NZX σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Robertson.

Επιθέσεις DDoS
Το Χρηματιστήριο δήλωσε ότι αντιμετώπισε επιθέσεις DDoS από το εξωτερικό μέσω του παρόχου υπηρεσιών δικτύου την Τρίτη και την Τετάρτη. Αυτό διέκοψε τις συναλλαγές και τις δύο ημέρες αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Την Πέμπτη, οι συναλλαγές σταμάτησαν και πάλι λόγω προβλημάτων συνδεσιμότητας δικτύου που σχετίζονται με τις προηγούμενες επιθέσεις.

Οι επιθέσεις DDoS είναι από τις απλούστερες μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει την παροχή μιας μεγάλης ροής πληροφοριών και κυκλοφορίας στο διαδίκτυο, συνήθως με τη βοήθεια ενός δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.