Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την αμφιλεγόμενη επένδυση στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Στη γνωστή προσφιλή τακτική του επέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας σε επενδύσεις – αμφιλεγόμενες και μη – που είχαν παγώσει και φαίνεται να ξεπαγώνουν με τη συμβολή και ενθάρρυνση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Στο στόχαστρο βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπήκε η επένδυση του Ναυαγίου της Ζακύνθου. Με αφορμή κινήσεις ξεπαγώματος της επένδυσης,  30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πάνο Σκουρλέτη υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Η υπόθεση αφορά την αγορά διαφόρων αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 15.000 στρεμμάτων από την εταιρεία “PIMANA S.A.”, συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, βορειοδυτική Ζάκυνθο πάνω από τη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» με σκοπό, κατά δήλωση της εταιρείας, την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης.
Κατά της PIMANA είχαν προσφύγει στα δικαστήρια η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ζακύνθου, το Ελληνικό Δημόσιο και κάτοικοι της περιοχής προτάσσοντας δικαιώματα κυριότητας στην επίδικη έκταση. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει δηλώσεις ότι «το project της Ζακύνθου όπως και αυτό της νήσου Οξειάς που βαλτώνουν τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών περιπετειών θα ξεπαγώσουν άμεσα».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
30 Ιανουαρίου 2020
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: Επένδυση στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου.

Τον Μάιο του 2014 η εταιρεία “PIMANA S.A.”, συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ, αγόρασε από ιδιώτη έκταση 15.000 στρεμμάτων περίπου στην ορεινή βορειοδυτική Ζάκυνθο πάνω από τη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» με σκοπό, κατά δήλωση της εταιρείας, την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης.

Όταν έγινε γνωστή η διαδικασία αγοραπωλησίας, η Μητρόπολη Ζακύνθου από κοινού με την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Ζακύνθου, το Ελληνικό Δημόσιο και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη (ποινική και αστική) προτάσσοντας δικαιώματα κυριότητας στην επίδικη έκταση. Από τις δικαστικές διαμάχες προκύπτει ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας συντάχθηκε στη βάση τίτλων κυριότητας που αφορούν σε ενετικό διάταγμα (το οποίο μάλιστα δεν είχε μεταφραστεί) και αποδίδουν στον προκάτοχο του αγοραστή δικαίωμα πατρωνείας (και όχι κυριότητας).

Το 2015 εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στην αγοράστρια εταιρεία να προβεί σε οποιαδήποτε νομική και πραγματική μεταβολή της πωληθείσας έκτασης ενώ παράλληλα έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος των εμπλεκόμενων στη διαδικασία αγοραπωλησίας.

Με δυο συνεντεύξεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα» της Ζακύνθου, τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 και ενώ η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης και είχε ήδη εκδοθεί η ως άνω απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης δήλωνε εν ολίγοις ότι αν θέλουμε να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γυρνάει ο εμίρης του Κατάρ τον πλανήτη και να λέει ότι επενδύει στην Ελλάδα, ότι δεν ξέρει το ειδικό θέμα αλλά ακόμα κι αν έχει δίκαιο ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο προέχει η επένδυση κι ας έχανε ο Δήμος, το Δημόσιο και η Εκκλησία «κάποια χωράφια» ενώ «οι νόμοι και το Σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους κι όχι για να πεινάσουμε», στη δε Τουρκία ο Ερντογάν, σε περίπτωση επένδυσης, εκδίδει προεδρικό διάταγμα και ο «νόμος είναι υπέρ του επενδυτή». Επίσης, δήλωνε ότι δεν είναι δυνατόν να μην θέλουμε την επένδυση του εμίρη του Κατάρ «γιατί του ενός του πονάει και του άλλου του βρωμάει», όταν δε οι δημοσιογράφοι του επεσήμαναν καταπάτηση νόμων απάντησε ότι θα αλλάξουν όσους νόμους χρειαστεί να αλλάξουν για να γίνουν επενδύσεις κι ότι στην Ελλάδα που κάθε Δεκέμβρη σπάνε και καίνε μαγαζιά και δεν τηρούνται οι νόμοι «μας έπιασαν οι νόμοι» όσον αφορά στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε το 2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, η οποία ως προς την διεκδικούμενη από την Εκκλησία έκταση διατάσσει την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης (διορίζοντας πραγματογνώμονες έναν Πολιτικό Μηχανικό και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου) προκειμένου να συνταχθεί έκθεση συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα για να προσδιοριστεί η θέση, η έκταση και τα όρια της Μονής και του περιβάλλοντος χώρου.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τον σχηματισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Κατάρ, ο οποίος δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους ότι «ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις με το Κατάρ» και ότι «το project της Ζακύνθου όπως και αυτό της νήσου Οξειάς που βαλτώνουν τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και δικαστικών περιπετειών θα ξεπαγώσουν άμεσα» (iefimerida, δημοσίευμα 29/7/2019, το οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης αναπαρήγαγε στον λογαριασμό του στο twitter).

Η υπόθεση εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπου, ως προς το αστικό σκέλος, αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και, ως προς το ποινικό σκέλος, αναμένεται η έκδοση βουλεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Μετά την ενημέρωσή του επί της υπόθεσης, ως αρμόδιος υπουργός, εμμένει στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου;

2. Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης δεδομένων των ανωτέρω αναφερόμενων δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;