Enterprise Greece και Next.e.GO SE συμφώνησαν σε σχέδιο εγκατάστασης εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 27 μήνες – Στα 100 εκατ. η αρχική επένδυση

Η κρατική εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) υπέγραψε “Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας” με την γερμανική εταιρεία Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι σε διάστημα 27 μηνών να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα με παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως και 1.000 θέσεις εργασίας.

Το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ

Οι δύο πλευρές θα συγκροτήσουν ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο και  oι προϋποθέσεις υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η εν λόγω επένδυση θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, η Next.e.GO SE θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Αντιπροσωπεία στελεχών της Next.e.GO SE πραγματοποίησε συναντήσεις στην Ελλάδα στα συναρμόδια υπουργεία που θα εμπλακούν για την υπογραφή της “Επιστολής Προθέσεων Συνεργασίας”. Οι επαφές θα είναι σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, καθώς των συζητήσεων θα ηγείται από την πλευράς της Enterprise Greece, o διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος και από την πλευρά της e.Go, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., καθ. Ulrich Hermann.

Εκτιμάται ότι μέσα από στενή συνεργασία, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός των επόμενων 3 μηνών. Προβλέπεται ακόμα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα. Το έργο αυτό θα αναδείξει την Ελλάδα στην διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά έθνη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, σχολιάζοντας την συμφωνία δήλωσε: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος υπέγραψε για την ελληνική πλευρά τη συμφωνία αυτή, σημείωσε: Η σημερινή Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την e.GO, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματακαι η οποία  σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρας μας, αποδεικνύει εμπράκτως αυτό που ισχυριζόμαστε από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων σημαντικού αντικτύπου στην εθνική οικονομία. Η Enterprise Greece συνεχίζει ακόμη και σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες να επιτελεί το έργο της, να προσελκύει επενδύσεις και να βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ο κ. Vezvaei, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO SE και Διευθύνων Σύμβουλος του Group ανέφερε: Στην Next.e.GO SE εστιάζουμε στην πραγματική βιωσιμότητα που αφορά τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας. Αυτό περιλαμβάνει, όχι μόνο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το καινοτόμο σύστημα παραγωγής του, αλλά και τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο που προσφέρει στις χώρες υποδοχής της επένδυσης, με αύξηση της απασχόλησης, ανάδειξη της τεχνολογίας και μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές κοινότητες

Ο καθηγητής Hermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Next.e. Go SE δήλωσε: Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.