Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τζίρο άνω των €2 δισ. και ενδιαφέρουσες προκλήσεις

Τα στοιχήματα για την χρονιά που έρχεται σε ενέργεια, μεταλλουργία, και άλλους τομείς, περιέγραψε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση σε αναλυτές, θίγοντας ταυτόχρονα μείζονα ζητήματα, όπως την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια μετασχηματισμού της ΔΕΗ, καθώς και να εξυγιανθεί η μεταλλουργική ΛΑΡΚΟ, για την οποία έκανε σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται.
Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι “δεν υπάρχει, αλλά ούτε και βρίσκεται στον προγραμματισμό της εταιρείας project αλλαγής έδρας. Εάν γίνουν όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα φύγει τελείως από το τραπέζι το θέμα” και συνέχισε «βλέπουμε τις καινούριες πολιτικές της κυβέρνησης που είναι σε κάθε περίπτωση φιλικότερη στις επιχειρήσεις, αλλά παραμένει δυσβάστακτος ο φόρος προς τα στελέχη των εταιριών που είναι και ο βασικός λόγος που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό μεγάλες βιομηχανίες».
Τα χέρια της εταιρείας για να φέρει σε πέρας τα επενδυτικά της πλάνα, λύνουν τα 500 εκατ. ευρώ που άντλησε πρόσφατα από τις αγορές, όπως και το καλύτερο από αυτό της ελληνικής οικονομίας, rating, που πήρε από μεγάλους ξένους οίκους.
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε εκ νέου ορόσημο για την εταιρεία την έκδοση του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είναι η πρώτη διεθνής ελληνική έκδοση με rating. Ο ίδιος ανέφερε ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερο ωστόσο αποφασίστηκε να κινηθεί στα επίπεδα του 2,5% προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των διεθνών επενδυτών. Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή ξένων ως σημαντικό βήμα διεθνοποίησης. Μάλιστα κατά τις παρουσιάσεις που έγιναν σε επενδυτές στα roadshows που προηγήθηκαν σημαντικό ρόλο έπαιξαν, το διεθνές προφίλ των πωλήσεων, οι θετικές χρηματοροές αλλά και η διαφοροποίηση της δραστηριότητας.

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ο τζίρος

«Το 2019 τελειώνει με κύκλο εργασιών πολύ πάνω από τον περυσινό, ενώ προετοιμαζόμαστε για το 2020, μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά γεμάτη από προκλήσεις», ανέφερε με νόημα, προαναγγέλλοντας στοχευμένες κινήσεις.
«Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020 θα είναι αρκετά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία μας επίσης θα είναι επαρκής και θα σας ικανοποιήσει και έτσι θα μπορέσουμε στην ετήσια συνέλευση του ερχόμενου Μαϊου, να προτείνουμε στην ετήσια γενική συνέλευση την διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή, όσο ακριβώς ήταν και το φετινό μέρισμα».
Εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που της δίνει η ενοποίηση του σχήματος και το σύγχρονο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, η Mytilineos ετοιμάζεται ενόψει του 2020 για τρία μεγάλα στοιχήματα.

  1. Η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.
  2. Η επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας, για την οποία η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το Μάρτιο του 2020
  3. Η πράσινη ατζέντα.

«Αν μέχρι το τέλος του 2030 η Αλουμίνιο δεν έχει μηδενίσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, σας διαβεβαιώνω ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας την σχετική δέσμευση που είχε δώσει στον Πρωθυπουργό τον Οκτώβριο, κατά την θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Την απόφαση για ολοένα μεγαλύτερη στροφή στην καθαρή ενέργεια, σηματοδοτούν δύο ακόμη κινήσεις: Η διείσδυση της ΜΕΤΚΑ ΕGN στις ΑΠΕ τόσο την Ελλάδα όσο κυρίως το εξωτερικό, και η είσοδος της Mytilineos στην ανακύκλωση μέσω της εξαγοράς της ΕΠΑΛΜΕ, η οποία επεξεργάζεται κράματα αλουμινίου.

Στην περίπτωση της ΜΕΤΚΑ, το μυστικό βρίσκεται στο μοντέλο κατασκευή και πώληση φωτοβολταϊκών με το κλειδί στο χέρι, (ΒΟΤ- Build, Operate & Transfer) σε εταιρείες που στρέφονται στις ΑΠΕ για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους απότυπωμα. Το πρώτο βήμα επί ελληνικού εδάφους αφορά στην πώληση ενός «πακέτου» 47 MW φωτοβολταϊκών. Στο εξωτερικό προετοιμάζεται αντίστοιχη κίνηση στην αγορά της Αυστραλίας, και παράλληλα αναζητούνται ευκαιρίες στη Χιλή, το Καζακστάν έως και τη μακρινή Μογγολία. Όσο για την ΕΠΑΛΜΕ, στόχος είναι η πρόσμιξη των κραμάτων που επεξεργάζεται με το καθαρό πρωτόχυτο αλουμίνιο της Αλουμίνιον, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα και αυξάνοντας τη δυναμικότητα της τελευταίας στους 250.000 τόνους παραγωγής.

Επώδυνη η εξυγίανση της ΔΕΗ

Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής του ομίλου στην ΔΕΗ, τον εκσυγχρονισμό και τον ανηφορικό δρόμο που αυτή πρέπει να διανύσει μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι η μετάβαση στην νέα εποχή, θα έχει αναταράξεις, θα είναι επώδυνη και χρονοβόρα. «Όταν κάτι είναι επώδυνο για την ΔΕΗ, είναι επώδυνο και για την χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή να καταρρεύσει, και ότι η κυβέρνηση το έχει καταλάβει καλά. Πάντως, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΔΕΗ είναι πως θα μπορέσει να ξεφορτωθεί τους ρύπους.

Κάποτε ενδιαφερόμασταν, τώρα…

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, είπε ότι κάποτε πίστευε στην εταιρεία, ωστόσο για να αποτελέσει αυτή ευκαιρία, θα πρέπει να ρίξει τα κόστη παραγωγής του νικελίου κάτω από τα 10.000 δολάρια / τόνο (σήμερα η μεταλλουργία δουλεύει με πολύ υψηλότερες τιμές), και να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας & υγείας στην εταιρεία, λέγοντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, και θυμίζοντας το προ μηνός τραγικό περιστατικό, όπου βρήκε το θάνατο ένας 55χρονος εργαζόμενος.
«Έχω απευθυνθεί μέχρι σήμερα για το θέμα σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς Οικονομικών, τους Γ. Παπαντωνίου. Γ. Αλογοσκούφη. Γ. Παπαθανασίου και Γ. Στουρνάρα, δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να πάω και σε 5ο υπουργό», ανέφερε με νόημα, ερωτηθείς αν βλέπει ευκαιρίες στην ένα βήμα πριν την χρεοκοπία μεταλλουργική επιχείρηση.

«Ναι» για ΔΕΠΑ

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει μεγάλα μερίδια, με την Mytilineos να έχει καταστεί leader στην αγορά με ποσοστό 35%, τυχόν διεκδίκηση του εμπορικού της τομέα, θα πρέπει να λάβει υπόψιν ζητήματα ανταγωνισμού. «Η ΔΕΠΑ μας ενδιαφέρει, ωστόσο για να την αποκτήσουμε, πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ότι θα αφήσουμε πελάτες, και θα κατεβάσουμε τα μερίδια μας σε αποδεκτά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, όταν η κυβέρνηση γνωστοποιήσει τους ακριβείς όρους του διαγωνισμού.

Τον Μάρτιο η απόφαση για Αλουμίνα

Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία νέου εργοστασίου αλουμίνας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η βασική μηχανολογική μελέτη κόστους 10 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα τρέχει το πολύπλοκο θέμα της αδειοδότησης. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το Μάρτιο του 2020, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική τότε το εργοστάσιο θα λειτουργεί σε διάστημα 2,5 με 3 ετών.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Mytilineos, η απόφαση δε θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση, αλλά από τις μακροπρόθεσμες εμπορικές συμφωνίες που θα κλείσουν με πολύ μεγάλα εργοστάσια ή traders που διακινούν το μεγαλύτερο μέρος από τα 130 εκατ. τόνους αλουμίνας που παράγονται κάθε χρόνο στην παγκόσμια αγορά. Ο ίδιος επανέλαβε ότι εφόσον η απόφαση είναι θετική θα είναι game changer για την εταιρεία και θα προσθέσει σημαντική λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων.