Ευρωζώνη: Με 13,7% «έτρεξε» η οικονομία το β’ τρίμηνο

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2021, με την οικονομία να ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 13,7% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση με ρυθμό 1,5% σε επίπεδο τριμήνου και 13,2% σε ετήσια βάση.
eurostat_1.png

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο είχαμε συρρίκνωση κατά 0,3%, καθώς είχαν επιστρέψει τα lockdown σε μία προσπάθεια να φρένο στην επέλαση του ιού.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αν και έπιασε επιτέλους εντυπωσιακούς ρυθμούς, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με την αμερικανική οικονομία που επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο, η ζώνη του ευρώ δεν προβλέπεται να φτάσει σε αυτό το ορόσημο πριν από τα τέλη του έτους.

EUROSTAT1.JPGΗ σημαντικότερη πρόκληση που έχει μπροστά της είναι βεβαίως η μετάλλαξη Δέλτα. Το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλα τα καμπανάκια, αφού τα κρούσματα ανά τη γηραιά ήπειρο καλπάζουν και πολλοί φοβόυνται ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μίνι lockdown. Όπως προειδοποιεί σε εσωτερικό έγγραφό του το CDC η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τα άλλα στελέχη του νέου κορωνοϊού, αλλά και με άλλους κορωνοϊούς όπως ο SARS και MERS, έχοντας παρόμοια μεταδοτικότητα με ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά. Μόνη λύση φαίνεται να είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Αν και οι εμβολιασθέντες μπορούν να μολυνθούν και να μεταδόσουν, κολλούν με πολύ μικρότερη συχνότητα από τους ανεμβολίαστους, ενώ παρουσιάζουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα και στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο.