Γεραπετρίτης: «Πόλεμος» για 5G και περικοπές για να πληρωθούν τα αναδρομικά των συντάξεων

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για «πολιτική μικροψυχία εθνικής κλίμακας» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχετικά με την αντίδρασή της στα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ανέφερε πως «η κριτική που ασκήθηκε, έγινε πριν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις και πριν υπάρξει ενημέρωση, η οποία έχει προβλεφθεί για αύριο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις αλλά υπάρχουν και οι συζητήσεις, οι οποίες έγιναν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Πρόκειται για θέματα εθνικής σημασίας το πώς η διπλωματία μας αναπτύσσεται, καλό θα ήταν να υπάρχει μια πλήρης εικόνα και από εκεί και πέρα να υπάρξει η όποια αντιπολίτευση. Όχι όμως μικρόψυχα και μικροκομματικά», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Κάποιες συγκρίσεις…

«Αφήνω απέξω τη σύγκριση του πώς ήταν η επίσκεψη του κυρίου Τσίπρα και πώς είναι του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα αναπτύξει ο ιστορικός του μέλλοντος και επιπλέον ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στην κοινή συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου και του κυρίου Τσίπρα για να δει ποια είναι η εικόνα και η παράσταση της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τότε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε συνολικά και συνομίλησε με όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ, αυτό δεν έχει προηγούμενο. Όχι μόνο με τον Ντ. Τραμπ αλλά με τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και την κυρία Πελόζι, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το δίκτυο 5G

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, ο Γ. Γεραπετρίτης παρέπεμψε, όπως είπε, στο τί ακριβώς είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είπε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πρακτική και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Θα ήθελα να επισημάνω το πόσο πρόχειρα γίνεται δυστυχώς η αντιπολίτευση, με ανέξοδους βερμπαλισμούς, και προκύπτει από το εξής: η όλη διαδικασία δεν έχει καν εκκινήσει», σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει όχι μόνο καμία προεξόφληση για το ποιος θα είναι ανάδοχος αλλά ούτε καν έχει εκκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στον ανάδοχο. Αυτά τα οποία λέγονται είναι πάρα πολύ πρόχειρα και πολύ υπονομευτικά, και για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού φάσματος υπάρχει παντελής έλλειψη τεκμηρίωσης. Όλα βαίνουν στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης χωρίς να γνωρίζουμε τα γεγονότα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση (στο να μην εμπλακούν οι Κινέζοι σε αυτήν την υπόθεση). Δεν υπάρχει δυνατότητα από την ελληνική έννομη τάξη να επιλέγει διαδικασίες έξω από το δίκαιο της Ε.Ε. Δεν μπορούν να αποκλειστούν μέρη υποψήφια, χωρίς να υπάρχουν λόγοι κωλύματος. Όλα αυτά που λέγονται ότι υπήρχαν δεσμεύσεις, βεβαίως και δεν απηχούν με κανέναν τρόπο την θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική διπλωματία πλέον ασκείται με σεβασμό και ευθύνη, ανέξοδες κουβέντες δεν γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα αναδρομικά των συντάξεων: Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές

Ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε την κυβερνητική αντίδραση, στην περίπτωση κατά την οποία η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συντάξεων, δικαιώσει τους συνταξιούχους: «Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της οποιασδήποτε ανατροπής στα δημοσιονομικά, η οποία θα προκληθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα δημιουργήσει παράπλευρες συνέπειες στους δημοσιονομικούς μας στόχους, δηλαδή θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε μια μόχλευση των δημοσιονομικών μας μεγεθών. Πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος, που θα μας οδηγήσει σε αναγκαία μετατροπή. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές από προβλεπόμενα κονδύλια για να αποκατασταθεί η ισορροπία σε σχέση με την συμμόρφωσή μας με τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα θα μας δημιουργήσει δημοσιονομική αναταραχή, παρά ταύτα επειδή οι προβλέψεις οι οποίες έχουμε είναι θετικές, έχουμε την αίσθηση ότι θα απορροφήσουμε τον κραδασμό».