Huawei: Μετά το Λονδίνο και η Ε.Ε. ανοίγει παράθυρο στο 5G – Θα ακολουθήσει η Ελλάδα;

Μετά το πράσινο φως που άναψε το Λονδίνο έστω υπό περιορισμούς στην κινεζική Huawei για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, κάτι αντίστοιχο έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό επίσης αυστηρούς όρους, με κίνδυνο να δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς.

Η Huawei έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για μία προσέγγιση «αντικειμενική και βασισμένη στα γεγονότα» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του 5G.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους της να αποκλείσουν την Huawei, την οποία υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου: η Αυστραλία και η Ιαπωνία υπάκουσαν στα αμερικανικά κελεύσματα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ανθίσταται, παρά το γεγονός ότι τελεί υπό την απειλή εμπορικού πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα λέγεται, ότι επίσης δεσμεύτηκε απέναντι στους Αμερικανούς στην τελευταία συνάτνηση Μητσοτάκη-Τραμπ, αλλά επισήμως η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει ότι θα πράξει όπως θα πράξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μένει να το δούμε…

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος: Τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες

«Εμείς στην Ευρώπη τους αποδεχόμαστε όλους, αλλά έχουμε κανόνες, αυτοί οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, απαιτητικοί», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν κατά την διάρκεια της παρουσίασης της σειράς των μέτρων που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικτύων 5G.

Αυτή η «εργαλειοθήκη», η οποία συγκροτήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέχει οδηγίες για αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκατάσταση των υποδομών της νέας κινητής τεχνολογίας 5G. Οι οδηγίες αυτές, τις οποίες όλες οι χώρες υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν, δεν είναι δεσμευτικές.

Στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά των smartphones, η Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του υψηλής ταχύτητας 5G Mobile Internet απέναντι στις ανταγωνίστριές της, την σουηδική Ericsson, την φινλανδική Nokia και την νοτιοκορεατική Samsung.

Σε συνέντευξή του χθες στην βελγική Echo, ο Ουόλτερ Τζι, επικεφαλής της Huawei Europe, θεωρεί «αδύνατον » η εταιρεία του να αποκλεισθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εχουμε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και έχουμε θέσει στερεά θεμέλια τους τοπικούς τεχνολογικούς μας εταίρους, Η τεχνολογία μας είναι αιχμής και αντιπροσωπεύει μεγάλη εμπορική αξία στα μάτια των παρόχων. Ο αποκλεισμός δεν θα συμβεί», προέβλεψε.

Δύσκολη η παράκαμψη της Huawei

Αν και ο Τιερί Μπρετόν επαναλαμβάνει ότι «η Ευρώπη δεν έχει καθυστερήσει στο 5G», υπενθυμίζοντας ότι διαθέτει το 50% των υποδομών παγκοσμίως στον τομέα, φαίνεται ότι η παράκαμψη της Huawei είναι δύσκολη: σε βιομηχανικό επίπεδο, διαθέτει τεχνολογικό προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές της και είναι ήδη παρούσα σε πολλές χώρες. Αλλωστε, αυτό το επιχείρημα επικαλέσθηκε η βρετανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την χθεσινή της απόφαση για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό 5G.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχωρεί την Παρασκευή από την Ενωση, συνεργάσθηκε με τις Βρυξέλλες στην δημιουργία της «εργαλειοθήκης».

Στη Γερμανία, αν η Αγγελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του κινεζικού κολοσσού, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στην ανάπτυξη των γερμανικών δικτύων 3G και 4G, οι σοσιαλδημοκράτες τάσσονται κατά.

Στη Γαλλία, αν και νόμος προβλέπει την ενίσχυση του ελέγχου του εξοπλισμού των δικτύων πριν από την εγκατάστασή τους για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για την Huawei.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία ή την Ελλάδα, έχει ήδη προβλεφθεί ότι οι πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν την Huawei στην ανάπτυξή τους, μαζί με τις Ericsson και Nokia.