Η Amazon αντιμέτωπη με νέο θέμα ανταγωνισμού στην Ινδία

2.000 ON-LINE ΠΩΛΗΤΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Μια ομάδα περισσότερων από 2.000 on-line πωλητών κατέθεσε προσφυγή στις 10 Αυγούστου 2020 για αντιμονοπωλιακή πρακτική εναντίον της Amazon στην Ινδία, ισχυριζόμενη ότι η αμερικανική εταιρεία ευνοεί ορισμένους εμπόρους λιανικής πώλησης των οποίων οι διαδικτυακές εκπτώσεις «διώχνουν» ανεξάρτητους προμηθευτές από την αγορά. Αυτό ανέφερε σήμερα το Reuters.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ινδίας (CCI) διέταξε έρευνα για την Amazon και την ανταγωνίστριά της την Flipkart, που ανήκει στη Walmart, για φερόμενες παραβιάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού και πρακτικές έκπτωσης, τις οποίες η Amazon αμφισβητεί, σύμφωνα με τα δικαστήρια.

Στην πρόσφατη υπόθεση με την ομάδα των on-line πωλητών, η All India Online Vendors Association, μέλη της οποίας πωλούν αγαθά στην Amazon και στην Flipkart, ισχυρίζονται ότι η Amazon εμπλέκεται σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι ο χονδρικός βραχίονας της Amazon India αγοράζει προϊόντα «χύμα» από κατασκευαστές και τα πωλεί με ζημία μέσω της Cloudtail. Αυτοί οι πωλητές στη συνέχεια προσφέρουν προϊόντα στο Amazon.in σε μεγάλες εκπτώσεις.

Αυτή η αντιανταγωνιστική πρακτική προκαλεί αποκλεισμό του ανταγωνισμού με την απομάκρυνση ανεξάρτητων πωλητών από την αγορά.

Η Amazon δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου για σχολιασμό, αλλά έχει δηλώσει προηγουμένως ότι συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και αντιμετωπίζει όλους τους πωλητές εξίσου στην πλατφόρμα της.

Εκπρόσωπος της Cloudtail δήλωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους στις δραστηριότητές του.

Σε αντίθεση με τις δικαστικές υποθέσεις της Ινδίας, οι υποθέσεις και οι λεπτομέρειες των υποθέσεων που εξετάστηκαν από την επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας δεν  δημοσιοποιούνται. Τις επόμενες εβδομάδες, η επιτροπή ανταγωνισμού θα επανεξετάσει την υπόθεση και θα μπορούσε να αποφασίσει να ξεκινήσει ευρύτερη έρευνα ή να την απορρίψει.