Ο Buffett επενδύει στο μέλλον της Ιαπωνίας: Ανακοίνωσε εξαγορά μεριδίων σε πέντε κορυφαίους ομίλους της χώρας

Οι εταιρείες είναι η Itochu Corp., η Marubeni Corp., η Mitsubishi Corp., η Mitsui & Co., και η Sumitomo Corp.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett ανακοίνωσε την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, στα 90α γενέθλιά του, ότι η εταιρεία του απέκτησε λίγο περισσότερο από 5% μερίδιο σε καθεμία από τις πέντε κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες. Οι εταιρείες είναι η Itochu Corp., η Marubeni Corp., η Mitsubishi Corp., η Mitsui & Co., και η Sumitomo Corp. Η Berkshire απέκτησε τις συμμετοχές σε διάστημα περίπου 12 μηνών μέσω τακτικών αγορών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής των μετοχών των εταιρειών μερίδιο 5% σε κάθε μία θα αποτιμάται περίπου 6,25 δισ. δολάρια.

Οι ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες – γνωστές ως “sogo shosha” – δηλαδή όμιλοι με διαφορετικά αντικείμενα δραστηριότητας, που εισάγουν και επεξεργάζονται τα πάντα, από την ενέργεια και τα μέταλλα έως τα τρόφιμα και τα υφάσματα καθώς η Ιαπωνία δεν διαθέτει φυσικούς πόρους. Παρέχουν επίσης υπηρεσίες σε κατασκευαστές.

Για τον Buffett, η κίνηση αυτή δεν είναι βραχυπρόθεσμο και δεν βασίζεται στο γρήγορο κέρδος. Η Berkshire λέει ότι σκοπεύει να διατηρήσει τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα και ότι μπορεί να αυξήσει τις συμμετοχές της σε οποιαδήποτε από τις εταιρείες έως και 9,9% κατ ‘ανώτατο όριο, ανάλογα με την τιμή. Η Berkshire δεσμεύθηκε επίσης να μην πραγματοποιήσει αγορές πέραν του μεριδίου 9,9% σε καμία από τις εταιρείες, εκτός εάν δοθεί έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια των εμπορικών εταιρειών.

Περιγράφοντας τις προθέσεις της για επένδυση σε εμπορικούς οίκους, η Berkshire επεσήμανε την ιστορία των μακροπρόθεσμων, παθητικών συμμετοχών σε εταιρείες όπως η Coca-Cola Co., η American Express Co. και η Moody’s Corp., η οποία κάθε μία εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες.

Ο Buffett δήλωσε πως είναι ευτυχής που η Berkshire Hathaway συμμετέχει στο μέλλον της Ιαπωνίας με τις πέντε εταιρείες που επέλεξε να επενδύσει, προσθέτοντας ότι οι όμιλοι αυτοί έχουν πολλές κοινοπραξίες σε όλο τον κόσμο. «Ελπίζω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες αμοιβαίου οφέλους», είπε.