Η Γερμανία εμφανίζεται ως τίμια και αξιοπρεπής χώρα αλλά δύο νέα σκάνδαλα συνοδεύουν τον Olaf Scholz στο δρόμο προς την καγκελαρία

Ο Όλαφ Σολτς.

Τα πρακτορείο Reuters δημοσιεύει ένα άρθρο που αφορά στην προσπάθεια του γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Ο Olaf Scholz, ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης για την καγκελαρία με την κεντροαριστερή του ταυτότητα ένωσε σε έναν μεγάλο συνασπισμό τους σσοσιαλοδημοκράτες και τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Όμως, η πιθανότητά του να την διαδεχθεί εξαρτάται από το κατά πόσο η φήμη του έχει υπονομευθεί από την κριτική για τον χειρισμό δύο εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων επιχειρηματικής απάτης. Το ένα χρονολογείται εδώ και χρόνια όταν ήταν δήμαρχος και το δεύτερο ως υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο Scholz απέτυχε να αποκαλύψει μια σειρά από ιδιωτικές συναντήσεις που είχε ως δήμαρχος της πόλης του Αμβούργου (2011-2018) με τον τότε πρόεδρο της τράπεζας Warburg, σε μια εποχή που η πόλη προσπαθούσε να της επιστραφούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από φορολογική απάτη.

Ο Scholz αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως δήμαρχος για να επιβραδύνει τους αξιωματούχους της πόλης για την επιστροφή χρημάτων, που είχαν κλέψει οι απατεώνες οι οποίοι διέφυγαν με δισεκατομμύρια ευρώ καθώς είχαν δύο νομικές οντότητες που έκαναν τα παιχνίδια τους.

Σε μια συνάντηση με τους βουλευτές, ο Scholz παραδέχτηκε ότι είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της τράπεζας, αν και είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με άτομα που παρευρέθηκαν.

Ένας εκπρόσωπος του Scholz είπε στο Reuters ότι δεν είχε τίποτα να προσθέσει σχετικά με την υπόθεση πέρα ​​από τις προηγούμενες δημόσιες αρνήσεις του για τα αδικήματα. Η Warburg είπε ότι είχε αποπληρώσει από τότε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ρεπορτάζ υπάρχει δήλωση μέλους της Bundestag, που λέει πως είναι αξιοσημείωτο ένα άτομο με το μυαλό του Scholz να δείχνει τόσο μεγάλη αδυναμία στο να μην θυμάται.

Στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο, ο Scholz ήταν επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών κατά την κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών Wirecard, η οποία χρεοκόπησε αφού αναγνώρισε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν εξαφανιστεί από το ταμείο της.

Το κοινοβούλιο ανακοίνωσε έρευνα για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με την αδράνεια από την εποπτική αρχή την Bafin, μέρος του υπουργείου Οικονομικών του Scholz. Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι οι αρχές αγνόησαν πολλά περιστατικά στη συγκεκριμένη περίπτωση.