Η βουτιά των big techs (Intel -16% και Τesla -6%) διέκοψε το σερί ανόδου της Wall Street

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν την Παρασκευή 24/7, καθώς η Wall Street ολοκλήρωσε μια εβδομάδα αστάθειας με τις τεχνολογικές μετοχές να πιέζονται λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και του πολύ υψηλού επιπέδου των τιμών, που δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη αλλά από την ρευστότητα που η Fed δημιούργησε λόγω κορωνοϊού.

Ο Dow Jones υποχώρησε 182,44 μονάδες ή 0,6% και έκλεισε στις 26.469,89. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε επίσης 0,6% ή 20,03 μονάδες και έκλεισε στις 3.215,63. Ο Nasdaq είχε τη μεγαλύτερη πτώση 0,9% ή 98,24 μονάδες και έκλεισε στις 10.363,18. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες του Νasdaq ήταν διπλάσιες.

Η τιμή της μετοχής της τεχνολογικής εταιρείας Intel έπεσε 16,24% αφού η διοίκηση της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρονικών τσιπ έκανε εκτιμήσεις που απογοήτευσαν τους επενδυτές και καθυστέρησε την κυκλοφορία των τσιπ επόμενης γενιάς.

Ο Dow Jones σε εβδομαδαιία βάση υποχώρησε 0,7% μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,2% αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο Nasdaq υπέστη απώλειες 1,3% που ήταν το πρώτο πισωγύρισμα από τον περασμένο Μάιο.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe (VIX) – που θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως ο καλύτερος «μετρητής φόβου» στη Wall Street – βρέθηκε πάνω από 25 μονάδες την Παρασκευή. Ο χρυσός, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο ρεκόρ κλείνοντας στα 1.897,50 $ ανά ουγγιά.

Οι μετοχές της Facebook, της Alphabet (Google), της Apple και της Microsoft υποχώρησαν,  αλλά η Tesla ήταν αυτή που πληγώθηκε περισσότερο καθώς έκλεισε με απώλειες 6,35% (η Tesla και ο επικεφαλής της Elon Musk φαίνεται ότι ζορίζονται, καθώς η εταιρεία υπέβαλλε μήνυση κατά της αναερχόμενης εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian ότι της κλέβει μυστικά) . Η Amazon και η Netflix πήγαν κόντρα ατην τάση και έκλεισαν με άνοδο 0,6% η κάθε μία.

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών των λεγόμενων «Big Tech» ήταν αυτές που οδήγησαν την αγορά από ρεκόρ σε ρεκόρ εφέτος. Η Amazon και η μετοχή της Netflix έχουν αυξηθεί 62% και 48% αντίστοιχα μέχρι σήμερα από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η Alphabet και το Facebook είναι πάνω από 12% κατά τη διάρκεια του 2020.

Βέβαια, αυτή η εβδομάδα ήταν κακή για τις συγκεκριμένες μετοχές. Η μετοχή της Facebook κατέγραψε πτώση περισσότερο από 4% και της Apple 3,8%. Η μετοχή της Netflix υποχώρησε 2,5% ενώ Microsoft και Alphabet σημείωσαν μείωση 0,5% αυτήν την εβδομάδα.

Οι αναλυτές τώρα λένε ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές, κάτι βέβαια, που έχουν αναφέρει αρκετοί μεγάλοι επενδυτές, όπως ο Ray Dalio και ο Mark Cuban.

Οι επενδυτές πάντως, ζητούν και αφορμές όταν οι αποτιμήσεις είναι πολύ ακριβές. Τέτοιες αφορμές είναι η ασταθής σχέση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Κίνα διέταξε το κλείσιμο ενός προξενείου των ΗΠΑ στο Τσενγκντού, ως αντίποινα στην Ουάσινγκτον που έδωσε εντολή και έκλεισε το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές της Κίνας υποχώρησαν την Παρασκευή το πρωί με τον δεικτη Shanghai Composite να χάνει 3,9%.

Οι επενδυτές τώρα ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα αιτήματα για επιδοματα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.