Ιωάννα Τσιαπαρίκου (ΡΑΣ): Όσο γίνονται νέα έργα, τόσο αυξάνεται το μεταφορικό έργο στο σιδηρόδρομο

Για ραγδαία αύξηση της επιβατικής κίνησης, συνεπεία των νέων έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου, τοποθετούμενη επί της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής, ενώπιον των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Όσο γίνονται νέα έργα, τόσο βλέπουμε αύξηση του μεταφορικού έργου. Από την ώρα που ολοκληρώθηκε το Αθήνα- Θεσσαλονίκη, [..] έχουμε ραγδαία αύξηση στην επιβατική κίνηση, πάνω από 16%, το τελευταίο τρίμηνο του 2019» είπε η κα Τσιαπαρίκου και συνέχισε λέγοντας ότι όσο ολοκληρώνονται έργα και όσο σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέα έργα, τόσο περισσότερο θα επενδύουν χρήματα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και θα έχουμε τόσο μεγαλύτερο επιβατικό και εμπορευματικό έργο.

Η κα Τσιαπαρίκου συνέδεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον και με την απελευθέρωση της αγοράς: Έχουμε επτά, πλέον, εταιρείες, σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που επενδύουν τα λεφτά τους διαβλέπουν ότι θα υπάρχει και ανάπτυξη στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Κατά τη γνώμη μας, είναι μονόδρομος η αναπτυξιακή προοπτική των σιδηροδρομικών μεταφορών, είπε η πρόεδρος της ΡΑΣ επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό τραινοχιλιομέτρων σε σχέση με τις υπόλοιπες χερσαίες μεταφορές. «Αυτό σημαίνει ότι είναι μονόδρομος να επενδύσουμε στο σιδηρόδρομο, τόσο στην ασφάλεια όσο και στην άρση των εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων με ισότιμους όρους ανταγωνισμού». Υποστήριξε, δε, ότι «απαιτείται ένας ισχυρός ρυθμιστικός φορέας, ώστε να διασφαλίσει αυτές τις συνθήκες ίσης μεταχείρισης, καθώς και μία ισχυρή εθνική αρχή ασφαλείας, για να περιφρουρήσει την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ειδικότερα για το θέμα της ασφάλειας των δικτύων, είπε ότι τα επίπεδα είναι παρόμοια με της υπόλοιπης Ευρώπης και ενημέρωσε ότι πλέον θα είμαστε σε θέση να τα αξιολογήσουμε, ενσωματώνοντας κάποιες καλές πρακτικές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA). «Εμείς κάνουμε επιθεωρήσεις, και επιβάλλουμε κυρώσεις όπου χρειαστεί. Έχουμε επιβάλλει αυστηρές συστάσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε σχέση με τις υπερβάσεις στα όρια ταχύτητας που γίνονταν συχνά και έχει συμμορφωθεί μέχρι στιγμής. Παρακολουθούμε κάθε δίμηνο όλα τα όρια ταχύτητας και παρεμβαίνουμε, όπου χρειασθεί. Είμαστε έτοιμοι, φυσικά, να επιβάλουμε και κυρώσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και την αναστολή δρομολογίων, αν χρειαστεί» είπε η κα Τσιαπαρίκου.
Όσον αφορά τα περιστατικά σε σχέση με την παράσυρση πεζών και τις ισόπεδες διαβάσεις, η πρόεδρος της ΡΑΣ είπε ότι «το έχουμε εντοπίσει και το έχουμε κάνει γνωστό προς όλους τους αρμόδιους φορείς» και κυρίως προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είναι αρμόδιο για τα έργα. «Είναι γνωστό, ότι τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται στις αφύλακτες και στις πολλές διαβάσεις. Αυτό θα λυθεί, μονάχα με τα καινούργια έργα. Ήδη, έχουν περιοριστεί οι ισόπεδες διαβάσεις στο νέο έργο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σε κάθε καινούργιο έργο που γίνεται, πλέον, προβλέπεται μείωση -όσο είναι δυνατό- των ισόπεδων διαβάσεων, γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντική η υπογειοποίηση στην Πάτρα» σημείωσε η κα Τσιαπαρίκου. Αλλά επίσης, για τις ισόπεδες διαβάσεις είπε ότι η ΡΑΣ παρεμβαίνει προς τον ΟΣΕ, ώστε να υπάρχει προσωπικό που τις φυλάσσει.

Τέλος, είπε ότι η ΡΑΣ είναι υπέρμαχος της σιδηροδρομικής Εγνατίας: «Θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση η κατασκευή της και νομίζω, ότι είναι σε καλό δρόμο» είπε η κα Τσιαπαρίκου.