Κόκκινος συναγερμός στο Μαξίμου για μια κρίση διαρκείας και τι συμβαίνει με τον Δένδια

Στο Μαξίμου προετοιμάζονται να διαχειριστούν μία κρίση διαρκείας, γιατί κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος στην Ευρώπη και με ποιο τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Ηδη άρχισαν οι συσκέψεις για τη διαχείριση του λεγόμενου εφιαλτικού σεναρίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως αντίμετρο για τον αποκλεισμό της από τις διατραπεζικές συναλλαγές, η χώρα μας είναι αναγκασμένη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

Βέβαια το κόστος μίας τέτοιας λύσης θα είναι μεγάλο αλλά στο Μαξίμου ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το Ενεργειακό Ταμείο από το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να αντλήσει μέχρι και τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το ενδεχόμενο εμπάργκο από τη Ρωσία σε σιτηρά και καλαμπόκι.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διπλασίαζε τη τιμή του ψωμιού και μίας σειράς από βασικά προϊόντα ενώ θα ανέβαζε στα ύψη το κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανησυχεί και με τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν ο οποίος προσέφυγε στους διεθνείς οργανισμούς απαιτώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει την κυβέρνηση να συνεχίσει την κούρσα των εξοπλισμών για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου και για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην οικονομία της Κύπρου.

Η Λευκωσία έχει προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα και, σε περίπτωση κατά την οποία σταματήσει αυτό το καθεστώς, τότε η Κύπρος θα αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Πλήγμα για την οικονομία αποτελεί και η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροπλάνων.

Αυτό σημαίνει ότι οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία οι οποίες τονώνουν την αγορά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, θα είναι ανύπαρκτες.

Τι συμβαίνει με τον Δένδια

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι η στρατηγική που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται απόλυτα με τη γραμμή των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκλίνει στο παραμικρό από την καθαρή, όπως αποκαλεί το Μαξίμου, στρατηγική απέναντι στη Μόσχα.

Γι’ αυτό το Μαξίμου είναι ενοχλημένο από την τακτική του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που ήταν εξαφανισμένος τις κρίσιμες ώρες της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Το γεγονός και μόνο ότι πίστεψε τα παραμύθια του Λαβρόφ και διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να γίνει εισβολή στην Ουκρανία, διατάραξε τις σχέσεις του με το Μαξίμου.

Πάντως ο Δένδιας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επιμένει ότι το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλει ακόμη και τώρα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία.