Μακρόν: Σε lockdown η Γαλλία από την Παρασκευή για τέσσερις εβδομάδες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η όλη χώρα τίθεται σε καθεστώς lockdown από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία διασπορά το κορωνοϊού. Το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και έως την 1η Δεκεμβρίου.

  • Aπαγορεύονται οι μετακινήσεις από τον ένα νομό στον άλλο. Παραμένουν κλειστά μπαρ-εστιατόρια.
  • Χρήση μάσκας παντού. Ο Μακρόν ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας ακόμα και στο σπίτι όταν βρίσκονται άτομα εκτός οικογένειας.
  • Ανοιχτά θα είναι σχολεία δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια. Κλειστά τα πανεπιστήμια με διαδικτυακά και τηλε-εργασία όπου είναι δυνατό
  • Aνοιχτές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες.
  • Θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης μετά από 15 μέρες.

Όπως και την Άνοιξη, οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό συμβούλιο όπου θα συντονιστούν οι δράσεις των χωρών μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας

Το γενικό lockdown μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσε επιλογή στη Γαλλία, όμως η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα ανάγκασε σε αλλαγή πλεύσης.

Η χώρα κατέγραψε χθες 523 νέους θανάτους, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά τις 22 Απριλίου.

Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται (αυξάνονται πλέον με ρυθμό 1.000 την ημέρα) και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, καταλαμβάνοντας τα μισά από τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής.