Μειώνονται οι συμμετοχές στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου λόγω εναλλακτικών μεθόδων προβολής

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν νέους τρόπους για να προβάλουν τα νέα μοντέλα τους και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει. Η ταχύτατη αύξηση του διαδικτύου, οι διάφορες πλατφόρμες ενημέρωσης και οι εκδηλώσεις που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών, αξιοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την προβολή τους. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η μείωση του αριθμού των συμμετοχών στις Διεθνείς Εκθέσεις Αυτοκινήτων.

Στη φετινή 90η Διεθνή Έκθεση της Γενεύης, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 5-15 Μαρτίου 2020 δεν θα έχουν περίπτερο οι μάρκες: Citroen, Ford, Land Rover, MINI, Nissan (μόνο στη Γενεύη είχε περίπτερο τα τελευταία χρόνια), Mitsubishi, Opel, Subaru, Peugeot, Subaru, Volvo. Επίσης δεν θα συμμετάσχει ούτε ο γαλλικός όμιλος PSA (Peugeot) που πρόσφατα δημιούργησε κοινή εταιρεία με τον ιταλικό όμιλο FCA. Οι γαλλικές μάρκες Peugeot και Citroen, που κάθε χρόνο ξόδευαν γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ για να παρουσιάσουν στο εκθεσιακό κέντρο Palexpo τα νέα μοντέλα τους και τις τελευταίες τεχνολογίες, απέχουν για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης. Η PSA, άναψε κόκκινο φανάρι και στην Opel, που απέκτησε στο τέλος του 2017.

Η φημισμένη Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, κατέγραψε από πέρυσι σημαντικές απουσίες που μείωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Επίσης μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες απουσίασαν από την Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ΙΑΑ που διεξήχθη το 2019. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας (VDA) αποφάσισε να επιλέξει μια άλλη πόλη για την γερμανική έκθεση. Η έκθεσή της Φρανκφούρτης ήταν επίσης στόχος για τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών. Ο αριθμός επισκεπτών μειώθηκε κατά 30%, σε 560.000.
Εξετάζεται η μεταφορά της έκθεσης της Φρανκφούρτης, σε τρεις πόλεις Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο. Αυτές οι τρεις πόλεις έχουν επιλεγεί από την VDA ως πιθανές τοποθεσίες για την επόμενη έκθεση που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.