Μόλις στο 27% οι πτήσεις από Γερμανία προς Ελλάδα τον Ιούλιο – Αναμένεται αύξηση τον Αύγουστο

Οπως είναι γνωστό οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα προέρχονται από δύο χώρες από την Γερμανία και την Βρετανία. Από την Βρετανία όμως έχουν απαγορευθεί οι απευθείας πτήσεις μέχρι 15 Ιουλίου ενώ από την Γερμανία, οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από γερμανικά αεροδρόμια θα κυμανθούν τον Ιούλιο στο ¼ σε σχέση με πέρυσι ενώ αναμένεται αύξηση τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Γερμανών λέει ότι δεν θα πετάξει το φετινό καλοκαίρι ενώ όσοι θα πετάξουν θα έρθουν στην Ελλάδα ως τρίτη επιλογή αφού οι περισσότερα θα πάνε στην Ισπανία και την Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει το ερώτημα εάν θα επιτευχθεί η εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη περί συμφωνίας με την TUI να φέρει η τελευταία στην Ελλάδα εφέτος τουλάχιστον του μισούς τουρίστες από αυτούς που έφερε πέρυσι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle τον Ιούλιο οι αεροπορικές εταιρείες θα εξυπηρετήσουν από τα γερμανικά αεροδρόμια 168 προορισμούς σε 39 ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για το 79% των προορισμών σε σύγκριση με πέρυσι με τη διαφορά ότι ο αριθμός των πτήσεων θα είναι πολύ μικρότερος. Όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Αερομεταφορών (BDL) από το σύνολο των γερμανικών αεροδρομίων θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο μόλις το 27% των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πρόκειται μεν για αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες (Απρίλιος 4%, Μάιος 6%, Ιούνιος 14%), αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Για τον Αύγουστο ο BDL αναμένει μια «ελαφρά αύξηση» της εναέριας κυκλοφορίας υπό την προϋπόθεση ότι οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του BDL το κέντρο βάρους των πτήσεων αφορούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Μετά την Ισπανία και την Τουρκία τα περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια από τη Γερμανία θα εξυπηρετούν τον Ιούλιο προορισμούς στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Ιταλία και η Αυστρία. Στην κορυφή του πίνακα των 20 δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκεται με 326 αφίξεις από τη Γερμανία το ισπανικό νησί Μαγιόρκα, ακολουθεί με 221 αφίξεις η Κωνσταντινούπολη και με 167 η Βιέννη. Στη 10η θέση αυτού του πίνακα βρίσκεται το Ηράκλειο με συνολικά 94 αφίξεις από τη Γερμανία τον Ιούλιο, ακολουθούν στη 12η θέση η Θεσσαλονίκη με 69 αφίξεις, στη 13η θέση η Αθήνα με 64 αφίξεις και στην 20η θέση η Ρόδος με 47 αφίξεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερμανική Fraport Greece η οποία εκμεταλλεύεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας έχει εγείρει θέμα αποζημιώσεων από την ελληνική κυβέρνηση, για διαφυγόντα έσοδα λόγω του lockdown στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν φταίει η Ελλάδα για την χαμηλή κίνηση των αεροδρομίων!