Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες στο -2%

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η FED πάντως χθες βοήθησε στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών των αμερικανικών μετοχών μαζί με ένα συνδυασμό άλλων γεγονότων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών μετά από δύο ώρες συνεδρίασης (12.30) έχει σημαντικές απώλειες -0,89% και διαμορφώνεται στις 626,71 μονάδες με τις τράπεζες να κινούνται χαμηλότερα 1,97%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+1,08%) και της Coca Cola HBC (+0,53%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-2,27%), της Fourlis (-1,86%), του Μυτιληναίου (-1,74%), της Πειραιώς (-1,70%) και της Eurobank (-1,32%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,52%) και των Κατασκευών (+0,47%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,03%) και του Εμπορίου (-1,54%).

Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 29 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Πλαστικά Κρήτης +4,51% και ΕΛΓΕΚΑ +3,17%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Space Hellas -9,83% και Attica Συμμετοχών -2,97%.

Στην Ευρώπη οι δείκτες των βασικών αγορών κινούνται έντονα πτωτικά καθώς μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων επηρεάζουν τις διαθέσεις των επενδυτών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 1,29% με τις μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν πτώση 1,5%.

Ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds κατέγραψε προ φόρων ζημίες στο πρώτο εξάμηνο ενώ η Volkswagen ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες για το πρώτο εξάμηνο και περικοπή του μερίσματός της. Η μετοχής της Anheuser-Busch InBev σημείωσε άλμα 9,4%, αφού ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από την ανάκαμψη των παγκόσμιων πωλήσεων μπύρας τον Ιούνιο.