Νέα βοήθεια για TUI από το γερμανικό δημόσιο για να πληρώσει μεταξύ άλλων και χρωστούμενα σε Έλληνες ξενοδόχους

Νέα οικονομική στήριξη από το γερμανικό δημόσιο χρειάζεται η TUI, ο μεγαλύτερος tour operaton στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine. Η νέα στήριξη μπορεί να μην έχει τη χρηματοδότηση μέσω δανείων και επιδοτήσεων αλλά και έκδοση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών.

Την ίδια στιγμή, λόγω των οικονομικών προβλημάτων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η TUI μεταθέτει τις πληρωμές που είχε αναλάβει και έναντι Ελλήνων ξενοδόχων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η TUI προχώρησε σε τροποποιήσεις των συμβολαίων ζητώντας από τα ξενοδοχεία να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πληρωθούν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους οφείλονται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, υπάρχουν δύο ξενοδόχοι οι οποίοι δήλωσαν πως ο tour operator τους οφείλει ποσά που αγγίζουν τις 600.000 ευρώ, στον καθένα. Μάλιστα δήλωσαν πως εφόσον η TUI δεν πληρώσει τις οφειλές της αυτό τον μήνα, δεν μένει παρά να στραφούν στην τραπεζική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ρόδο, δηλώνει στο δημοσίευμα ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές είναι «βόμβα» για τα ξενοδοχεία, που πήραν εφέτος το ρίσκο να ανοίξουν και πολλοί έχουν συσσωρεύσει ζημιές. Για πολλά ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων, αναφέρει ο βουλευτής, θα είναι ένας αγώνας επιβίωσης.

Ο κ. Σαντορινιός και άλλοι 34 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν σχετική επιστολή στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει την TUI ώστε να πληρώσει. Ζητούν επίσης να αυξηθεί το ανώτατο όριο των έκτακτων βραχυπρόθεσμων δανείων- από τις 800.000 ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η TUI αναφέρει πως έχουν γίνει σημαντικές προπληρωμές για το καλοκαίρι του 2020 και πως εκκρεμεί ένα μικρό ποσοστό πληρωμών σε ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Ισπανίας, χώρες δηλαδή που αποτελούν τις μεγαλύτερές της αγορές.

Στους Έλληνες ξενοδόχους οφείλει περισσότερα καθώς η χώρα κρίθηκε ασφαλής για περισσότερο διάστημα από την βρετανική κυβέρνηση λόγω του καλής επιδημιολογικής της εικόνας.