Ο ιός μένει ενεργός στις επιφάνειες από τρεις ώρες έως τρεις ημέρες, ανάλογα με το υλικό

Ο νέος κοροναϊός είναι μια ασθένεια, που συνήθως εξαπλώνεται μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων. Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, τα σταγονίδια που φέρουν ιικά σωματίδια μπορούν να προσγειωθούν στη μύτη ή στο στόμα κάποιου άλλου ή να εισπνευσθούν.

Όμως ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί εάν αγγίξει μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει ιικά σωματίδια κι έπειτα αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Η διάρκεια ζωής του ιού σε μια επιφάνεια – σε ένα σημείο του μετρό, σε ένα κάγκελο ή ακόμα και στα χαρτονομίσματα, νομίσματα – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας.

Το χρονικό εύρος που μπορεί κάποιος να μολυνθεί είναι “πιθανόν από ώρες έως μια ημέρα περίπου”, δήλωσε η Rachel Graham, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Business Insider.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) υποστηρίζει την εκτίμηση του Graham. Η μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι και τέσσερις ώρες στον χαλκό, μέχρι μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Ο κοροναϊός μπορεί επίσης να ζήσει στον αέρα για έως και τρεις ώρες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνά τους δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.