Ο Ιταλός Λούκα Ντε Μέο νέος CEO της Renault

2020 - Luca DE MEO

Ο Ιταλός Luca De Meo πρώην διευθύνων σύμβουλος της Seat (VW Group), ανέλαβε τα ηνία του γαλλικού ομίλου Renault, μετά την διοικητική αναταραχή, που ακολούθησε της δίωξης και της φυλάκισης του πρώην προέδρου της Κάρλος Γκον (ο οποίος πλέον είναι φυγόδικος).

Ο Ντε Μέο είναι παλιός γνώριμος στη Renault αφού από αυτή ξεκίνησε την καριέρα του, και οι επαφές των  ανθρώπων της  γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν γίνει αρκετά νωρίτερα. Η Renault αναζητούσε CEO καθώς είχε μείνει ακέφαλη για πολλούς μήνες, λόγω της εκδίωξης του Τιερί Μπολορέ, του CEO που ήταν της επιρροής του φυγόδικου Κάρλος Γκον και διοικούνταν υπό μεταβατικό καθεστώς με διευθύνουσα σύμβουλο την Κλοτίλντ Ντελμπός, που ήταν οικονομική διευθύντρια της Renault.
Η επιλογή ενός CEO της αποδοχής του νέου προέδρου της Renault, του Ζαν Ντομινίκ Σενάρ, ήταν επιβεβλημένη. Ο Ντε Μέο αντικατέστησε τη μεταβατική CEO της Renault, Κλοτίλντ Ντελμπός, στην οποία προτάθηκε η θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου.

Τώρα, θα πρέπει ο νέος διευθύνων σύμβουλος να ασχοληθεί με το μέλλον της  συμμαχίας Renault, Nissan, Mitsubishi Alliance. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα ο Ντε Μέο θα προταθεί και για επικεφαλής της συμμαχίας αφού όμως εγκλιματιστεί στα καθήκοντά του ως CEO της Renault και ενημερωθεί για τη λειτουργία της συμμαχίας.

Ποιος είναι ο Λούκα Ντε Μέο

Γεννημένος στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1967, ο Λούκα Ντε Μέο σπούδασε στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Luigi Bocconi του Μιλάνου.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Renault, από την οποία μεταπήδησε στην Toyota Europe. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον όμιλο Fiat, όπου ήταν υπεύθυνος για τις μάρκες Lancia, Fiat και Alfa Romeo.

Η Luca de Meo έγινε μέλος του Ομίλου Volkswagen το 2009 ως Διευθυντής Marketing, τόσο για τα επιβατικά αυτοκίνητα της μάρκας Volkswagen όσο και για τον όμιλο Volkswagen. Στη συνέχεια, κατείχε τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ της Audi, το 2012.

Διετέλεσε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Seat από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τον Ιανουάριο του 2020 και μέλος των εποπτικών συμβουλίων Ducati και Lamborghini. Επίσης ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Volkswagen στην Ιταλία.

Ο Ντε Μέο έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στους τομείς του marketing και της γενικής διεύθυνσης κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών. Θεωρείται ο άνθρωπος – κλειδί της αναβίωσης της Seat, η οποία κλυδωνιζόταν από τις αρχές της νέας χιλιετίας λόγω αποτυχημένων μοντέλων και πολύ χαμηλών πωλήσεων. Η τεράστια συμβολή του στην επιτυχία της Seat, η οποία επανήλθε τα τελευταία χρόνια στην κερδοφορία και γνωρίζει συνεχή άνοδο πωλήσεων, ήταν σίγουρα ο λόγος που έγινε στόχος από την Renault.