Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει άμεσα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής

Μέτρα για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα του κλάδου της κτηνοτροφίας ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το εισόδημα των κτηνοτρόφων μειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με αποκορύφωση την περίοδο του Πάσχα (όταν «πούλησαν φθηνά, πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στον στάβλο, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής), αλλά και το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία του κλάδου της εστίασης, που απορροφά μέρος της παραγωγής.

Γίνεται επίσης αναφορά και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας, όπως η χοιροτροφία και η βοοτροφία, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Έτσι, μεταξύ των μέτρων που ζητούνται είναι η «αποζημίωση ανά θηλυκό αιγοπρόβατο, άνω του έτους, σε εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 30 αιγοπρόβατα (σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης ΟΣΔΕ 2019) που έχουν παραδώσει το ελάχιστο 100 κιλά γάλα ανά εκμετάλλευση, την περίοδο από Σεπτέμβριο 2019 έως τον Απρίλιο του 2020» καθώς και η «ένταξη όλων των κτηνοτρόφων -πτηνοτρόφων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και παραγωγούς, ώστε να συμπεριληφθούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές)».

Η  επιστολή του Συνδέσμου συνοδεύεται από υπόμνημα τεκμηρίωσης για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απώλειας εισοδήματος αιγοπροβατοτρόφων λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού.

Η επιστολή και το υπόμνημα:

ΣΕΚ+-+ΣΤΗΡΙΞΗ++ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ+ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ