Οφελημένη η Royal Sugar από τη συμφωνία με ΕΒΖ – Διαμαρτυρία τευτλοπαραγωγών

Η Royal Sugar και η  Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας θα συστήσουν κοινοπραξία η οποία θα μισθώσει τους επόμενους 28 μήνες δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στις Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας έναντι 490.000 ευρώ (17.500 ευρώ το μήνα). Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΒΖ, στην κοινοπραξία και στην Τράπεζα Πειραιώς υπεγράφη χθες το βράδυ στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υπουργού, Αδωνι Γεωργιάδη. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει ότι η φετινή παραγωγή τεύτλων θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου και όχι ζάχαρης ενώ οι πληρωμής των τευτλοπαραγωγών δεν είναι σαφείς. Αυτό οδήγησε  τους τευτλοπαραγωγούς να κάνουν κατάληψη χθες το βράδυ στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης η εξέλιξη για τα δύο ζαχαρουργεία ήρθε ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Βασικός πιστωτής της ΕΒΖ είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Βάσει της συμφωνίας, η Royal Sugar υποχρεούται να υπογράψει συμβόλαια με τους τευτλοπαραγωγούς και να παραλάβει τη φετινή παραγωγή. Όμως δεν θα γίνει επεξεργασία των τεύτλων για την παραγωγή ζάχαρης γιατί δεν υπάρχει χρόνος για τη συντήρηση του εργοστασίου στο Πλατύ. Τα επόμενα έτη το 2020 και το 2021 η εταιρεία θα αξιοποιήσει τα τεύτλα για την παραγωγή ζάχαρης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, υποστήριξε ότι στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τη μίσθωση των εργοστασίων δεν αναφέρεται το πώς θα πάρει ο μισθωτής τα τεύτλα, ούτε υπάρχουν όροι για το πώς θα πληρωθούν οι παραγωγοί. «Χωρίς διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις από το υπουργείο, είμαστε μετέωροι και εκτεθειμένοι. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε. Οι τευτλοπαραγωγοί φοβούνται ότι εάν τα τεύτλα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου αντί για την παραγωγή ζάχαρης, θα λάβουν λιγότερα χρήματα.

Παραιτήσεις 

Το περασμένο Σάββατο παραιτήθηκαν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, οι κ.κ Καραγιάννη και Πατούχα.

Η εξέλιξη για τα δύο ζαχαρουργεία ήρθε ενώ αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Βασικός πιστωτής της ΕΒΖ είναι η Τράπεζα Πειραιώς.