Οριστικά χωρίς εισόδημα τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αφού ο ΟΑΕΔ θέλει 90 ημέρες!

Οριστικά χωρίς εισόδημα μένουν τα Χριστούγεννα πάνω από 85.000 εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού. Αιτία οι καθυστερήσεις του υπουργείου Εργασίας που άφησαν εκτός αποζημίωσης ειδικού σκοπού αυτούς τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα άμεσης ένταξής τους στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Όπως ενημερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό το σωματείο των εργαζομένων στον τουρισμό του Ηρακλείου Κρήτης, απαιτούνται 90 ημέρες (!) για την έκδοση του εν λόγω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών υπέβαλλαν τα σχετικά δικαιολογητικά τον Οκτώβριο, γίνεται σαφές ότι δεν αναμένονται οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος, πριν από τον Ιανουάριο του νέου έτους. Άρα, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα μείνουν χωρίς εισόδημα, μέσα στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και με την πανδημία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι αναφέρουν προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) για τις απορριπτικές αποφάσεις που βγαίνουν από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ σε αιτήματα εργαζομένων για ένταξη στο επίδομα ανεργίας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι πως η υπηρεσία δεν βλέπει στο σύστημα τα ένσημα από την αναστολή σύμβασης και απορρίπτει τις αιτήσεις.

Δεν υπάρχει ακόμα και τώρα ενημέρωση στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ ότι φέτος χρειάζονται 50 ένσημα για επιδότηση.

Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που είναι έγκυες και δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματα που τους αναλογούν γιατί δεν φαίνονται τα ένσημα ακόμα από την αναστολή σύμβασης.

Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει αυτό το τεράστιο αλαλούμ και ζητάει (επιτέλους) από το επιτελικό κράτος να δώσει λύση στο πρόβλημα…