Πλ. Μαρλαφέκας (Λουξ Α.Ε.):Είμαστε περήφανα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, πιστεύουμε στις οικογενειακές επιχειρήσεις 

Eίμαστε περήφανα μέλη της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» και πιστεύουμε στις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ευέλικτες και λειτουργούν με πολύ χαμηλότερα κόστη. Ωστόσο, ως δεύτερη γεννιά ετοιμάζουμε την επόμενη ημέρα της διαδοχής την ερχόμενη πενταετία, ανασχεδιάζοντας δομές εταιρικής διακυβέρνησης και λαμβάνοντας ακόμα και δύσκολες αποφάσεις αν χρειαστούν.

Αυτό δήλωσε ο Πλάτων Μαρλαφέκας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και αντιπρόεδρος της βιομηχανίας Λουξ, σε συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις (Family Business), τις προκλήσεις και το μέλλον τους, που διοργάνωσε η εταιρεία Palladian Conferences με την υποστήριξη του LSE-The Hellenic Alumni Association και της Ελληνικής ένωσης Επιχειρηματικών (ΕΕΝΕ). Ο Πλάτων Μαρλαφέκας μαζί με τα δύο αδέλφια του Γιάννη και Κώστα διοικούν την οικογενειακή επιχείρηση, που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους ιδρυτή της εταιρείας, Παναγιώτη.

Διπλασιασμός πωλήσεων στα 34,5 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της κρίσης

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Λουξ Α.Ε. – η Λουξ εδρεύει στην Πάτρα και κλείνει 70 χρόνια ιστορίας το 2020 από την ίδρυσή της το 1950 – «η εταιρεία μας κατάφερε την προηγούμενη 10ετία μέσα στην κρίση να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών στα 34,5 εκατ. ευρώ το 2018 και να γίνει η Νο1 ελληνική εταιρεία αναψυκτικών ανάμεσα σε δύο πολυεθνικές, με εξαγωγές σε 27 χώρες».
Εστιάζοντας στα δυνατά σημεία της εταιρείας είπε ότι καταφέραμε να κάνουμε μια επιχείριση που έχει κέρδη αλλά έχει φτωχούς μετόχους. Εξήγησε ότι το brand είναι μέλος της οικογένειας και χρησιμοποίησε τη φράση «δεν θέλουμε να το ματώνουμε παίρνοντας χρήματα για άλλες δραστηριότητες».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα της επιχείρισης επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει μέλλον και θα συνεχίσει να υπάρχει και γι΄αυτο το λόγο «σχεδιάζουμε τη διαδοχή αλλάζοντας τις δομές της εταιρικης διακυβερνησης».
Σχετικά με το οικονομικό περιβάλλον ανέφερε ότι πολλές φορές δεν βοηθάει ειδικά με τους φόρους και έφερε ως παράδειγμα το φορο μεταβίβασης 10%, λέγοντας ότι «όταν μια εταιρεία έχει μια μεγάλη αξία ειναι δύσκολο να πληρωθεί από ένα φτωχό μέτοχο».
Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία, η αίθουσα του ξενοδοχείου που το φιλοξένησε γέμησε παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και την δυνατή βροχή τις πρωινές ώρες. Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τις οικογενειακές επιχειρήσεις και από άλλους επιχειρηματίες και γενικά ήταν μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά τις εγχώριες επιχειρήσεις που επιζητούν να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες τους.