
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έλαβε πάνω 270 εκλέκτορες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και είναι ο νέος Πρόεδρος (οι εκλογές διεξήχθησαν στις 3 Νοεμβρίου αλλά η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί τέσσερις ημέρες μετά), έχει δεσμευθεί ότι θα ήθελε να αυξήσει τους φόρους επί των κερδών των μεγάλων εταιρειών στο 28%. Μάλιστα, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στο CNN το Σεπτέμβριο ότι θα αναστρέψει τις εταιρικές φορολογικές περικοπές του Τραμπ την «πρώτη μέρα» της προεδρίας του!
Ο Μπάιντεν «παραλαμβάνει» τον συντελεστή φόρου επί των εταιρικών κερδών στο 21%. Εκεί τον είχε οδηγήσει ο πρόεδρος Τραμπ το 2017, ο οποίος τον είχε παραλάβει στο 35% από τον Μπάρακ Ομπάμα. Ο Ομπάμα είχε προτείνει φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28%, αλλά δεν πρόλαβε να τον εφαρμόσει. Θα τον εφαρμόσει ετεροχρονισμένα ο πρώην αντιπρόεδρος.
Ο φόρος ήταν ακόμα μικρότερος στην πράξη. Σε μία μελέτη του Institute on Taxation and Economic Policy διαπιστώθηκε ότι μετά την πτώση του συντελεστή από τον Τραμπ στο 21% από 35% το 2017, ο μέσος ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής έπεσε στο 11,3% για περίπου 400 μεγάλες εταιρείες το 2018, που ήταν ο χαμηλότερος εταιρικός συντελεστής τα τελευταία 40 χρόνια. Και αυτό γιατί αρκετές μεγάλες εταιρείες βρίσκουν παράθυρα και δεν πληρώνουν φόρους.
Ο Τζο Μπάιντεν επίσης έχει δηλώσει ότι θα εξαλείψει τα φορολογικά κενά που επιτρέπουν σε εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Amazon να πληρώνουν μηδέν σε ομοσπονδιακούς φόρους και ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα είναι 15% έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους επί των κερδών (μελέτη του NBC News και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Center for Public Integrity είχαν βρει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Netflix και Chevron – πλήρωσαν μηδέν φόρους το 2018 στις ΗΠΑ).
Στις ΗΠΑ βέβαια αμφιβάλουν ότι ακόμα και εάν αυξηθούν οι συντελεστές το αμερικανικό δημόσιο θα εισπράξει περισσότερους φόρους από τις μεγάλες εταιρείες, καθώς πιστεύουν ότι οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια του νόμου και των φορολογικών ελαφρύνσεων.
Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών των επιχειρήσεων είναι στο 24% για τα κέρδη του 2019, ενώ προηγουμένως ήταν στο 29%. Ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του ο φόρος θα μειωθεί στο 20%, αλλά βεβαίως είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021, που είναι ακόμα καλύτερο μέτρο από τη μείωση του φόρου επί των κερδών, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους άμεση δαπάνη.
Βέβαια και στην περίπτωση της Ελλάδας το ζήτημα δεν είναι τόσο το αριθμητικό ποσοστό του φόρου αλλά το ότι α) οι μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν αναπτυχθούν έχουν τον ίδιο συντελεστή με τις ώριμες επιχειρήσεις, που έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στο να βελτιώνουν την κερδοφορία τους και β) ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκουν τρόπους να μειώνουν τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή.
Χρ. Ιωάν.


































