Ρ. Αικατερινάρη στο Φόρουμ των Δελφών : Χρειάζονται αποφάσεις και επενδύσεις για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν είναι ελληνική πατέντα, καθώς παρόμοιες εταιρείες, που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, υπάρχουν παντού στα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε η Ράνια Αικατερινάρη  στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  Η ίδια υποστήριξε πως το θέμα των χαμηλών αμοιβών αποτελεί εμπόδιο για την προσέλκυση ικανών διοικήσεων στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζεται η ΕΕΣΥΠ, ενώ πρόσθεσε πως την τελευταία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων που ελέγχει.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι σημαντικές παγκοσμίως, όπως ήταν η ΔΕΗ, οι οποίες στην Ελλάδα θα είχαν κάνει σημαντικές επενδύσεις αν τις βοηθούσαμε λίγο παραπάνω. Είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου και θα προσφέρει κοινωνικό μέρισμα, συμπλήρωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Για τη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είπε πως «παρόμοιες εταιρείες που διαχειρίζονται με στρατηγικό τρόπο υπάρχουν παντού στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Στη Γαλλία ο αντίστοιχος οργανισμός διαχειρίζεται εταιρείες με αξία άνω των 100 δις. Ευρώ. Στην Ιρλανδία δημιουργήθηκε αντίστοιχος φορέας στην αρχή της κρίσης, αλλά και σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ελβετία και αλλού. Εμείς το ανακαλύψαμε με καθυστέρηση. Παραδοσιακά οι δημόσιες επιχειρήσεις συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ. Και στην Ελλάδα πολλές ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Η κα Αικατερινάρη τόνισε πως «έχουμε δύο χρόνια που δημιουργήθηκε ως ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Από τότε κάναμε πολλά πράγματα όπως η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου που αποτυπώνει τις κατευθύνσεις. Το συζητήσαμε με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και έχουμε ήδη τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Πάνω σε αυτά έχουμε καταρτίσει συγκεκριμένους δείκτες για νοικοκύρεμα δαπανών, χρονοδιαγράμματα για την εταιρική διακυβέρνηση, κ.α. Αν δεν πετύχουμε τη διαφάνεια και την υπεύθυνση διοίκηση δεν θα μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Εχουμε κάνει και πολλές δράσεις όσον αφορά εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις π.χ για την ψηφιακή στρατηγική των δημοσίων επιχειρήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν συνεργάζονται μεταξύ τους στενά αν και έχουν μεγάλες δυνατότητες για συνέργειες. Μόνο από την κοινή αξιοποίηση των ακινήτων θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα οφέλη».

Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν κάτσει ποτέ σε ένα τραπέζι να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εκπαίδευση του προσωπικού, και υπάρχει τεράστιο πεδίο συνέργειας. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη θεωρία, θέλουμε να προχωρήσουμε στην πράξη, και θέλουμε ανθρώπους που θα ηγηθούν τις επιχειρήσεις”.

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων επιχειρήσεων, η κυρία Αικατερινάρη είπε: “Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο σύστημα με πιο αποτελεσματική διοίκηση. Το θέμα των χαμηλών αμοιβών αποτελεί εμπόδιο για την προσέλκυση ικανών διοικήσεων στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζεται η ΕΕΣΥΠ. Στο κομμάτι των απολαβών, μια υψηλή αμοιβή στον δημόσιο τομέα θεωρείται αμάρτημα. Στον ιδιωτικό τομέα είναι αποδεκτό. Στο Δημόσιο πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των απολαβών. Πρέπει να πάρουμε νέα μυαλά, και νέο αίμα. Προσκαλώ τους περισσότερους να προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον”.

Αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ανέφερε πως τα στελέχη πρέπει να έχουν σωστή εμπειρία, επαγγελματική πορεία, και προφανώς το ήθος, ο τρόπος που σκέφτονται. Αποτελεσματικότητα – Εταιρική Διακυβέρνηση (Ethics) – Κόστος, δηλαδή νοικοκύρεμα δαπανών είναι οι τρεις πυλώνες του δημόσιου τομέα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ είπε πως «οι πολίτες ζητούν από τις δημόσιες επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ενώ το δεύτερο είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία και το τρίτο είναι προφανώς το κόστος λειτουργίας (με νοικοκύρεμα των δαπανών) και η ποιότητα των υπηρεσιών».

Για την κρίση στα ΕΛΤΑ, τόνισε: Η έλλειψη στρατηγικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η έλλειψη επενδύσεων/υποδομών έχει τεράστιο κόστος. Έτσι συνέβη και με τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχασαν την αγορά, έχασαν την ευκαιρία και πρέπει να πάνε σε νέα εποχή, να αλλάξουν μοντέλο. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται κεφάλαια. Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να βάλουμε λεφτά για να αναδιαρθρώσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τέλος υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα που αποφασίστηκε σε επίπεδο κυβέρνησης το οποίο «τρέχει από το 2000». «Εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε καλούς επενδυτές και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε σταθερό μήνυμα, με σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και επαγγελματική ομάδα που να τρέχει αυτές τις διαδικασίες». Οπως είπε «μία ιδιωτικοποίηση δεν σταματάει όταν ολοκληρωθεί η πώληση. Η αξία, το όφελος, προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής γι’ αυτό χρειάζεται και πλαίσιο ώστε ο επενδυτής να παράξει το έργο για το οποίο έχει επενδύσει».