Reuters: Η κινέζικη ByteDance προτείνει πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ για να το σώσει από την εντολή Τραμπ

Η κινέζικη εταιρία ByteDance, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς εφαρμογής σύντομων βίντεο στοδιαδίκτυο TikTok , συμφώνησε να εκποιήσει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή σύντομων βίντεο, μετέδωσε το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το TikTok υπό την κινέζικη μητρική εταιρεία ενέχει εθνικό κίνδυνο λόγω των προσωπικών δεδομένων που χειρίζεται. Η παραχώρηση της ByteDance θα δοκιμάσει εάν η απειλή του Trump, να απαγορεύσει το TikTok είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης ή αν σκοπεύει να καταργήσει μια εφαρμογή, κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που έχει 100 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο αεροσκάφος Air Force One αργά την Παρασκευή ότι θα εκδώσει εντολή απαγόρευσης του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργά το Σάββατο, ο Peter Navarro, διευθυντής του γραφείου εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο Fox News ότι ο Τραμπ θα αναλάβει δράση για το TikTok την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Η ByteDance είχε προηγουμένως επιδιώξει να διατηρήσει ένα μερίδιο μειοψηφίας στην αμερικανική επιχείρηση του TikTok, την οποία ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει. Σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη συμφωνία, η ByteDance θα αποχωρήσει εντελώς και η Microsoft Corp θα αναλάβει το τμήμα των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές. Η Microsoft ήταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ByteDance για να αγοράσει το σύνολο της δραστηριότητας του TikTok, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν.

Ορισμένοι επενδυτές της ByteDance που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν μερίδια μειοψηφίας στην επιχείρηση, πρόσθεσαν οι πηγές. Περίπου το 70% των εξωτερικών επενδυτών της ByteDance προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η διοίκηση (administration) έχει πολύ σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια για το TikTok. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τη μελλοντική πολιτική», δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση, αρνούμενος να σχολιάσει εάν ο Τραμπ θα δεχόταν την πρόταση της ByteDance.

«Είμαστε εδώ μακροπρόθεσμα. Συνεχίστε να μοιράζεστε τη φωνή σας εδώ και ας υποστηρίξουμε το TikTok », δήλωσε η γενική διευθύντρια του TikTok των ΗΠΑ Vanessa Pappas σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στην εφαρμογή το Σάββατο.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της ByteDance, η Microsoft, η οποία διαθέτει επίσης το επαγγελματικό δίκτυο κοινωνικών μέσων LinkedIn, θα είναι υπεύθυνη για την προστασία όλων των δεδομένων των χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.

«Ποια είναι η σωστή απάντηση; Να έχετε μια αμερικανική εταιρεία όπως η Microsoft να αναλάβει το TikTok. Κερδίζουν και οι δύο. Διατηρεί τον ανταγωνισμό ζωντανό και τα δεδομένα παραμένουν μακριά από τα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», έγραψε το Σάββατο στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham στο Twitter.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλο και περισσότερο τους προγραμματιστές εφαρμογών σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που χειρίζονται, ειδικά εάν ορισμένα από αυτά αφορούν στρατιωτικό προσωπικό ή προσωπικό πληροφοριών των ΗΠΑ. Η παραγγελία της εκποίησης του TikTok δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος θα λάβει μέτρα για τέτοιες ανησυχίες.
Νωρίτερα φέτος, η κινεζική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Beijing Kunlun Tech Co Ltd πούλησε τη Grindr LLC, μια δημοφιλή εφαρμογή για γνωριμίες που αγόρασε το 2016, έναντι 620 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την εντολή της CFIUS να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ.

Το 2018, η CFIUS ανάγκασε την Ant Financial της Κίνας να απορρίψει σχέδια για την αγορά της MoneyGram International Inc λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν πολίτες των ΗΠΑ.

Η ByteDance αποτιμήθηκε στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος όταν ένας από τους μετόχους της, η Cheetah Mobile, πούλησε ένα μικρό μερίδιο σε ιδιωτική συμφωνία, ανέφερε το Reuters.