Σε ρόλο κομπάρσου η Wall Street με τον Dow Jones να βυθίζεται 943 μονάδες ή 3,43%

Η Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 ήταν μία από τις χειρότερες ημέρες της Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί 943,24 μονάδες ή 3,43% και να κλείνει στις 26.519,95 μονάδες, λόγω του ότι αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Γερμανία επαναλαμβάνουν το lockdown για να περιορίσουν την ασταμάτητη διασπορά του κορωνοϊού.

Ανάλογη ήταν η πτώση και των άλλων δύο βασικών δεικτών. Ο S&P 500 υποχώρησε 3,55% ή 119,65 μονάδες και έκλεισε στις 3.271,03 και ο Nasdaq υποχώρησε 3,73% και έκλεισε στις 11,004,87 μονάδες.

Την πτώση οδήγησαν μετοχών που πλήττονται από το lockdown της οικονομίας όπως είναι οι μετοχές της United Airlines (-4,6%), της Royal Caribbean (-7,4%), της Norwegian Cruise Line (-9,1%) και της Carnival (-10,6%).

Οι δείκτες των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτελούν οδηγό για τις άλλες αγορές, αυτή τη φορά άλλαξαν είχαν ρόλο κομπάρσου και ακολούθησαν την πτωτική πορεία της Ευρώπης. Ο δείκτης Dax υποχώρησε 4,17% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 3,37% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε 2,55% χαμηλότερα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το ότι τα κέρδη που ανακοινώνουν οι εταιρείες στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο είναι καλά και ξεπερνούν τις προβλέψεις. Όμως το κλίμα είναι τόσο κακό και οι προσδοκίες έχουν απότομα προσγειωθεί δημιουργώντας πανικό ρευστοποιήσεων στην αγορά. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν επίσης στο κομμάτι που οι επενδυτές περίμεναν το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, μία διαδικασία που συζητείται επί μήνες αλλά απόφαση δεν έχει παρθεί και ότι είναι να γίνει θα γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020.

Η Microsoft ανακοίνωσε καλύτερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής υποχώρησε περίπου 5% καθώς η καθοδήγηση της διοίκησης σε ότι αφορά τα έσοδα δεν ικανοποίησε.

Η Boeing σημείωσε ζημιά για το τρίτιο τρίμηνο αλλά τα νούμερα ήταν καλύτερα από αυτά που προβλέπονταν. Ωστόσο η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας έως το 2021. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε 4,6%.

Αντίθετα, η τιμή των μετοχών της General Electric σημείωσαν άνοδο 4,5% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα και κέρδος-έκπληξη. Επίσης, η First Solar δημοσίευσε τριμηνιαία νούμερα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, στέλνοντας τις μετοχές της πάνω από 13%.