Στην κοσμοπολίτικη Σαγκάη

Αν ταξιδεύατε στην Κίνα και είχατε την δυνατότητα να επισκεφτείτε μόνο μία πόλη, θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα την Σαγκάη, ακόμα και αν έπρεπε να θυσιάσετε για χάρη της το Σινικό Τείχος ή την Απαγορευμένη Πόλη. Κι αυτό γιατί η μαγεία της Σαγκάης είναι μοναδική και, ναι, δεν συγκρίνεται με το Πεκίνο.

Η γοητεία της κινεζικής αυτής πόλης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει το αποικιακό της παρελθόν, καθώς αυτή ήταν η βάση των Ευρωπαίων στην Κίνα για πολλά χρόνια.

Από το ‘40 ως το ‘80 η Σαγκάη δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου και είχε κρατήσει απαράλλαχτο τον παλιό της χαρακτήρα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 όμως, άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά και να εκσυγχρονίζεται. Τότε άρχισαν να υψώνονται και οι περίφημοι ουρανοξύστες της.

Η Σαγκάη είναι μία από τις ακριβότερες πόλεις της Κίνας και τα καλά ξενοδοχεία που βρίσκονται στο παλιό κομμάτι της πόλης στοιχίζουν αρκετά. Αν θέλει όμως κάποιος κάτι πιο οικονομικό, μπορεί να επιλέξει το κέντρο της πόλης. Από φαγητό θα βρείτε τα πάντα στη Σαγκάη. Κουζίνες απ’ όλες τις κινεζικές επαρχίες σε τιμές πολύ λογικές.

Να περπατήσετε στο Bund (αποβάθρα), όπου παλαιότερα γινόταν το εμπόριο, με τα κινεζικά προϊόντα να φεύγουν προς όλο τον κόσμο και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά και art deco κτίρια. Να δείτε επίσης το 88 ορόφων Jin Mao Tower και το Διεθνές Οικονομικό Κέντρο του Pudong.

Βόλτα να πάτε και με το καράβι στον ποταμό Huangpu, που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, ενώ θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε την παλιά πόλη που θα σας μαγέψει.

Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να παρακολουθήσετε όπερα στο high-tech Oriental Art Center ή να κάνετε shopping στην πολύβουη οδό Nanjing. Από τις πιο ωραίες εμπειρίες που μπορείτε να απολαύσετε, είναι η πρωινή βόλτα στο πάρκο Fuxing που βρίσκεται στη Γαλλική Συνοικία. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τους χορευτές, τους παίκτες του κινεζικού παιχνιδιού στρατηγικής mahjong, αλλά και τους οπαδούς του τάι τσι.

Το Μουσείο της Σαγκάης, αν και σχετικά καινούργιο είναι και αυτό εντυπωσιακό και αξίζει να το επισκεφτείτε. Βρίσκεται στην πλατεία Renmin και είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 5.00, ενώ το Σάββατο κλείνει πιο αργά.

Μία χρήσιμη συμβουλή είναι να προμηθευτείτε από τουριστικά περίπτερα ή ξενοδοχεία, τον μηνιαίο, αγγλόφωνο οδηγό της πόλης «That’s Shanghai», όπου θα βρείτε εστιατόρια, μπαρ αλλά και ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη.