Συνεχίζεται στις 11.00 η δίκη της Χρυσής Αυγής για ελαφρυντικά και ποινές

Στις 11.00 το πρωί της Παρασκευής επανέρχεται και συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να αποφανθεί αν θα δοθούν ελαφρυντικά ή όχι και αναστολή στην εκτέλεση των ποινών των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσή Αυγής

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους οι συνήγοροι υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά. Κατά τη χθεσινή ημέρα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά θα αποφανθεί αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και αποσυρθεί σε διάσκεψη. Στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η εκφώνηση των ποινών, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών. Ίσως αργά το βράδυ ανακοινωθούν οι ποινές διαφορετικά την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται οι ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.