Συστάσεις Σταϊκούρα στους διαχειριστές κόκκινων δανείων – «Δεν θέλουμε να βγάλουμε κανέναν από το σπίτι του» η απάντηση

Το πώς θα γίνει ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον του Πτωχευτικού, που δεν θα προβλέπει προστασία α’ κατοικίας, φαίνεται ότι προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Ένωση Διαχειριστών, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προσφερόμενες ρυθμίσεις. «Συζητήσαμε με τον υπουργό το πώς θα προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες. Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα να κάνουμε τα δάνεια που είναι κόκκινα να τα κάνουμε ενήμερα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Ένωσης.

«Να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει» ώστε να ζητά καλύτερες ρυθμίσεις από ό,τι του προσέφεραν οι τράπεζες ως τώρα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας .

«Θεωρούμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Αυτό συζητήσαμε με τον υπουργό, την καλλίτερη επικοινωνία, τις βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που γράφεται για αγορά των δανείων στο 30% είναι μεσοσταθμικό. Δεν είναι προσωποποιημένο. Οπότε δεν μπορεί αυτό που λέγεται για εκπτώσεις και καλλίτερες προσφορές στον κάθε δανειολήπτη να έχει καθολική ισχύ», συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι κάποια εντυπωσιακά «κουρέματα» που ήδη προσφέρονται σε δανειολήπτες, δεν είναι ο κανόνας.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό, στελέχη της Ένωσης παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. «Εμείς ακολουθούμε το ό,τι αποφασιστεί» είπαν, πάντως, πετώντας το «μπαλάκι» στα συναρμόδια υπουργεία.

Τι ζήτησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που ζητήθηκε από τους διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων, είναι να αισθανθούν οι πολίτες ότι βρίσκονται κοντά τους και όχι απέναντι τους.

«Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης ότι είναι πιο κοντά του. Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers δεν είναι τα σκιάχτρα αλλά και ο πολίτης να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε απάντηση, πάντως, στελεχών της Ένωσης Διαχειριστών ότι τα γενναία «κουρέματα» δεν είναι ο κανόνας, ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν όντως γενναίες ρυθμίσεις.

«Εμείς ξέρουμε πόσο αγοράσανε και μάλιστα ότι αγόρασαν πακέτα δανείων σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές, και θέλουμε να ξέρουμε πώς θα ρυθμίσουν. Θέλουμε να έχουμε πλήθος στοιχείων. Θέλουμε να ξέρουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να υπάρχει πλήρης καταγραφή και να αποτελέσουν παραδείγματα (case study) που θα τα αξιοποιήσουμε για να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί περισσότερο», τόνισε ο αξιωματούχος. Αυτήν τη στιγμή από τους περίπου 23 διαχειριστές δανείων, ενεργοί είναι μόνο οι 6-7.