Το θρυλικό Samaritaine ανοίγει ξανά

Ένα από τα πιο εμβληματικά εμπορικά κέντρα του Παρισιού, το Samaritaine, ένας από τους διασημότερους ευρωπαϊκούς ναούς της κατανάλωσης που δημιουργήθηκε το 1869, ανοίγει ξανά, μετά από δεκαπέντε χρόνια, ανανεωμένο κι εκσυγχρονισμένο, ως μέρος πια της αυτοκρατορίας της LVMH του δισεκατομμυριούχου Bernard Arnault.
Το 2005 είχε αναγκαστεί να κλείσει για λόγους ασφαλείας και χρειάστηκαν πέντε χρόνια μόνο για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του πρότζεκτ. Πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης από το ιαπωνικό γραφείο SANAA και τους Εντουάρ Φρανσουά και Εντουάρ Μπριγκέλ, οι οποίοι κατάφεραν να το μεταμορφώσουν προσθέτοντας κι άλλη αίγλη.

Το «La Samaritaine» ήταν ένα μεγάλο πολυκατάστημα το οποίο καταλάμβανε τέσσερα κτίρια στην καρδιά του Παρισιού μεταξύ Λούβρου και Νοτρ Νταμ. Την περασμένη Τρίτη, η εταιρεία ξενάγησε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στους ανακαινισμένους πολυτελείς χώρους με ύφος Belle Epoque, ψηφιδωτά και σκάλες από σφυρήλατο σίδερο.
Το ανανεωμένο Samaritaine των 20.000 τ.μ, στη Rue de la Monnaie, απευθύνεται κυρίως στους τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να «στηρίζουν» τον κλάδο των ειδών πολυτελείας. Τα εγκαίνιά του θα γίνουν τον Απρίλιο του 2020 και αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 5.000.000 επισκέπτες τον πρώτο χρόνο. Θα στεγάζει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων Cheval Blanc 72 δωματίων με θέα στον Σηκουάνα, μοδάτα και πολυτελή εστιατόρια, μοντέρνα γραφεία, σπα, υψηλή ραπτική, πολυτελή κοσμηματοπωλεία, οίκους όπως των Louis Vuitton και Fendi και περισσότερα από 600 brands.
Ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton Μπερνάρ Αρνό, είχε εξαγοράσει την πλειονότητα των μετοχών του Samaritaine από το 2001, έναντι 225 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη συνέχεια απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του, επενδύοντας άλλα 750 εκατομμύρια ευρώ για να το ανακαινίσει.
Από τα έξι κτίρια του Samaritaine, το ένα έχει αξιολογηθεί ως ιστορικό μνημείο, αλλά όλα έχουν διατηρήσει στοιχεία των εποχών κατά τους οποίους χτίστηκαν. Το Samaritaine δεν έχει ενιαία αρχιτεκτονική ενότητα, αλλά έχει έντονο χαρακτήρα. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα Art Nouveau κτίριο με τη σφραγίδα του Φραντς Ζουρντέν, των αρχών της δεκαετίας του 1900. Δίπλα του μια αρ ντεκό προέκταση του 1928 του Ανρί Σοβάζ και κτίρια που ανάγονται στον 17ο αιώνα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ανακαίνισης είναι η πρόσοψη που είναι κυματοειδής και γυάλινη και παραμορφώνει τις διαθλάσεις του φωτός δίνοντας μια αφηρημένη όψη της πόλης.
Μένουν οι τελευταίες πινελιές για να είναι έτοιμο σε λίγο καιρό, για να ανταγωνιστεί τα άλλα θρυλικά εμπορικά κέντρα του Παρισιού, το Printemps και το Galeries Lafayette, που τα επισκέπτονται περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.