Τζούλη Χαϊδά: Δύσκολο το 2020 για τις επιχειρήσεις μαρμάρου, εκτιμάται μείωση εσόδων 30-35% 

Η κυρία Τζούλη Χαϊδά είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ. της εταιρείας Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.

Το 2020 αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο έτος για τον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου αναφέρει στο THECEO.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) κυρία Τζούλη Χαϊδά, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο κλάδος αναμένεται να απωλέσει το 30-35% των εσόδων του, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της απασχόλησης από 5% έως 15%.
Όπως επισημαίνει η κυρία Χαϊδά οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από μελέτη που έκανε η εταιρεία συμβούλων ICAP για την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου καθώς και σε κλάδους που συνδέονται ως προμηθευτές με τον συγκεκριμένο κλάδο και η οποία βασίστηκε σε δείκτες της στατιστικής υπηρεσίας και σε εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως αναφέρει η κυρία Χαϊδά θα είναι η δεύτερη χρονιά πτώσης μετά το 2019, καθώς ο κλάδος όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την περίοδο 2014-2018 είχε συνεχή άνοδο με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ (2018). Το 2019 η εκτίμηση είναι (δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί οικονομικές καταστάσεις, καθώς ο νόμος δίνει την δυνατότητα μέχρι τέλη Οτκωβρίου) ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3% με 3,5% καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές προς την Κίνα. Ο κλάδος του μαρμάρου είναι εξαγωγικός καθώς από τα 500 εκατ. ευρώ τζίρου, τα 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από το εξωτερικό, δηλαδή ποσοστό άνω του 70% επί του συνόλου των πωλήσεων του κλάδο.

Οι λόγοι μείωσης της ζήτησης από την Κίνα συνδέονται,  σύμφωνα με την κυρία Χαϊδά,  με τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών τα προηγούμενα έτη με συνέπεια την συσσώρευση αποθεμάτων μαρμάρου, που δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν από τον κατασκευαστικό τομέα και την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας που επηρέασε τις εξαγωγές της Κίνας προς ΗΠΑ, μέρος των οποίων αφορούν επανεξαγωγές ελληνικών προϊόντων μαρμάρου.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2020 αλλά τον Μάϊο φαίνεται ότι ανακόπηκε η καθοδική πορεία των εξαγωγών, ωστόσο η μείωση έναντι του Μαΐου 2019 διαμορφώθηκε σε -52,6%.

Σύμφωνα με την κυρία Χαϊδά οι πωλήσεις Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ περίπου 39% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοχο διάστημα του 2019 και με βάση τα σημερινά δεδομένα και το βασικό σενάριο, η πτώση για το υπόλοιπο του έτους θα διατηρηθεί σε υψηλό μεν ποσοστό αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί. Με άλλα λόγια στην καλύτερη περίπτωση για το υπόλοιπο του έτους ο ρυθμός της πτώσης θα κυμανθεί μεταξύ 30% και 35%.