Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Κοροϊδία η παράταση 16 ημερών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κοροϊδία χαρακτηρίζει την παράταση 15 ημερών που η κυβέρνηση δίνει για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 (από τις 15 Ιανουαρίου 2021 που έληγε) η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού για την υπαγωγή οφειλετών στο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Υπό το βάρος της γενικευμένης κατακραυγής, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά, κυριολεκτικά στο παραπέντε, να καταθέσει τροπολογία με την οποία παρατείνεται ως τις 31-1-2021 (από τις 15-1-2021, οπότε και έληγε), η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού για την υπαγωγή οφειλετών στον Ν. Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας τους. Η άνω παράταση αφορά μόνο τις αιτήσεις, που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31-12-2014 ενώ για τις υπόλοιπές παραμένουν οι ίδιες προθεσμίες.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια καθαρά προσχηματική ενέργεια. Οι μόλις 16 ημέρες που δίνονται ως παράταση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες εν μέσω της πανδημίας και των επιπρόσθετων δυσκολιών που αυτή έχει προκαλέσει.

Aπό την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει μια εμμονική προσήλωση στην μονομερή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των διαφόρων funds που συνεργάζονται με αυτές. Σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, επιδιώκει την πλήρη κατάργηση της

δικαστικής προστασίας των κύριων κατοικιών δεκάδων χιλιάδων αδύναμων οικονομικά οφειλετών και την εκποίηση τους μέσω των μαζικών πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών fast track.

Μοναδική λύση σε αυτή τη φάση, είναι

η πλήρης αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4745 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, τουλάχιστον, όσο διαρκεί η πανδημία. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.