Διπλάσια από την Ευρώπη η αύξηση των δανείων στην Ελλάδα, “αγαπά” τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley και ο πληθωρισμός έπεσε, αλλά οι ανατιμήσεις μένουν

Με ισχυρή δυναμική που ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης δανεισμού, σύμφωνα με ανάλυση της Jefferies.

Τον Ιούλιο του 2025, η συνολική πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα ανήλθε σε 11%, έναντι μόλις 3% στην Ευρωζώνη.

Τα επιχειρηματικά δάνεια κατέγραψαν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16% τον Ιούλιο, έναντι ρυθμών κάτω του 3% στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς στα στεγαστικά δάνεια, αν και η τάση τώρα έχει αρχίσει να βελτιώνεται, με τις τράπεζες να αναμένουν ένα πιο ομαλό επίπεδο 4-5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η Jefferies εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών τους, με αύξηση χορηγήσεων γύρω στο 8% ετησίως, έναντι 3-5% στον μέσο όρο της ΕΕ.
Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις τα επόμενα χρόνια.

*****

Στα αγαπημένα της trades από την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης τοποθετεί η Morgan Stanley τα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα τηρεί από το καλοκαίρι long θέσεις στα ομόλογα της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, αλλάζοντας το προηγούμενο στοίχημα της που ήταν long Ελλάδα έναντι Ιταλίας.

Το γεγονός ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αποτελούν κορυφαία “στοιχήματα” για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους αυτή τη στιγμή, σε μία περίοδο που η αγορά ομολόγων δέχεται πιέσεις από τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά πολλών χωρών, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αντίληψη των επενδυτών απέναντι στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θεωρούν πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με καλύτερες επιδόσεις, χάρη στην πολιτική σταθερότητα, την ισχυρή ανάπτυξη και μια σταθερή πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν ότι η τρέχουσα ισχυρή οικονομική απόδοση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Όλες οι προσπάθειες στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα χαμηλά επίπεδα εκδόσεων έχουν ανταμειφθεί από τις αγορές με ολοένα και μικρότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Πάντως, η Morgan Stanley επισημαίνει πως ενώ η Ελλάδα αποτελεί επί του παρόντος ένα success story, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να συγκλίνει με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

*****

Πτώση του πληθωρισμού στο 2,9% καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία, όμως ταυτόχρονα δείχνουν διψήφιες ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες.

Η στέγαση παραμένει ακριβή, καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,9%, ενώ τα ασφάλιστρα υγείας σημείωσαν άνοδο 7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται αύξηση 11,6% στα φρούτα, 23% στις σοκολάτες και 7,5% στα κρέατα, ενώ ακριβότερος κατά 18% ήταν ο καφές.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στις μεταφορές: τα αεροπορικά εισιτήρια ακρίβυναν κατά 18,1%, ενώ τα πακέτα διακοπών σημείωσαν αύξηση 6,4%.

Από την άλλη πλευρά, μειωμένη κατά 33% είναι η τιμή στο ελαιόλαδο.