Ευχάριστη έκπληξη από το ΔΝΤ για την ανάπτυξη, Ισχυρό εξαμηνο για τις τράπεζες και το προσωπικό της ΕΚΤ σε κόντρα με τη Λαγκάρντ

Μια απρόσμενη θετική έκπληξη επεφύλασσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην νέα έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε τις πιο ακραίες απειλές του για επιβολή δασμών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο World Economic Outlook οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα φτάσουν φέτος το 3% και θα βελτιωθούν ελαφρά περαιτέρω στο 3,1% το 2026.

Η νέα πρόβλεψη συνιστά αύξηση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου 2025, ενώ για το 2026 η αύξηση φτάνει το 0,1%.

Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση αυτή τα νέα στοιχεία εξακολουθούν να παραπέμπουν σε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με το 2024, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν φτάσει το 3,3%. Πριν δε, την πανδημία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ήταν κοντά στο 3,7%.

Ο διεθνής οργανισμός επεσήμανε ότι η «αποκλιμάκωση των δασμών» από τον Λευκό Οίκο συνέβαλε στην ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και σε ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης πως οι πολιτικές των ΗΠΑ παραμένουν «ιδιαίτερα απρόβλεπτες» και ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν «σταθερά καθοδικοί».

******

Τις εκτιμήσεις της επενδυτικής κοινότητας, που δίνει σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου/α’ εξαμήνου που θα παρουσιάσουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αυτήν την εβδομάδα, με την αρχή να κάνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθούν την Πέμπτη 31 Ιουλίου οι Εθνική και Eurobank και την Παρασκευή 1η Αυγούστου η Alpha Bank.

Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου την 1η Αυγούστου θα συμπέσει και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών stress tests που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στις εποπτευόμενες συστημικές τράπεζες της ΕΕ.

Η πρόβλεψη για ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο -παρά τη γενικευμένη τάση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα μείωσης των επιτοκιακών εσόδων, από την οποία οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να περνούν σχεδόν «αβρόχοις ποσί»- και τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης, προσελκύουν σαν «μαγνήτης» τους επενδυτές

******

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τους ίδιους τους εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρέθηκε για μια ακόμη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατηγορείται για «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά.

Η αποκάλυψη έγινε από τους Financial Times, που πήραν στα χέρια τους επιστολή που εστάλη από τους εργαζομένους προς την πρόεδρο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο μιας κίνησης που συνιστά νέα κορύφωση της έντασης μεταξύ της κορυφαίας νομισματικής αρχής της Ευρωζώνης και του προσωπικού της.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή προσωπικού της Τράπεζας κατηγορεί τη διοίκηση ότι δεν σέβεται τις ίδιες τις αρχές του κράτους δικαίου, τις οποίες η Λαγκάρντ είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει ως «κρίσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης».

«Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι οι αρχές αυτές, οι οποίες προβάλλονται προς τα έξω, φαίνεται να έχουν μικρή αξία στο εσωτερικό του θεσμού, από την πλευρά της εξουσιαστικής του δομής», έγραψε στην επιστολή του ο πρόεδρος της επιτροπής προσωπικού, Κάρλος Μπόουλς.

Η επιστολή αυτή εστάλη, καθώς η διοίκηση συνεχίζει να αρνείται να υποχωρήσει σε μια έντονη αντιπαράθεση που μαίνεται με το συμβούλιο εργαζομένων της Φρανκφούρτης, που αποτελεί ένα ισχυρό σώμα αιρετών εκπροσώπων του προσωπικού.