Θετικοί οι οιωνοί για την Ελλάδα και το 2025, τα δύο ατού των ελληνικών τραπεζών και τι δείχνουν τα στοιχήματα για τα επιτόκια της ΕΚΤ

ING, UBS και ΙΟΒΕ συμφωνούν πως η Ελλάδα θα συνεχίζει την ισχυρή ανάπτυξη και το 2025.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος, όπως και το 2024, εκτιμά η ING σε έκθεσή της, με ώθηση από την εγχώρια ζήτηση.

Η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης το 2025. Η ισχύς της αγοράς εργασίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αλλά ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα μπορούσε να μειωθεί . Ωστόσο, η επιβράδυνση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του έτους αναμένεται να συμβάλει στην αντιστάθμιση, στηρίζοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και, τελικά, την ιδιωτική κατανάλωση.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν τη συμβολή τους σε σχέση με το 2024. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από το συνολικό ποσό των 36 δισ. ευρώ για το οποίο είναι επιλέξιμη.

Ωστόσο, εφιστά την προσοχή ως προς μια πιθανή πτώση της συμβολής των πάγιων επενδύσεων που ενδέχεται να μην αντισταθμιστεί πλήρως από άλλες συνιστώσες της ζήτησης.

Ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερη από το 2024 και πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ, βάζοντας τον πήχυ στο 2,4%. Καθοριστικούς παράγοντες για την εξέλιξη του ΑΕΠ πέρυσι και φέτος χαρακτηρίζει τον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, τη γεωπολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα σχετικά με τις τάσεις στο διεθνές εμπόριο, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και την έγκαιρη εκτέλεση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2025, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των πάγιων επενδύσεων (+9,5%) και μικρή επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,6%). Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται ετησίως κατά 2,8% και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως κατά +1,9%.

Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 η UBS, δεδομένης της αναμενόμενης χρήσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Όπως αναφέρει, η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του εταιρικού δανεισμού (16% ετησίως το Δεκέμβριο 2024) στηρίζει την αναπτυξιακή της άποψη.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,6% ετησίως τον Δεκέμβριο, αλλά υπήρξε αποπληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων – για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021. Επίσης, η UBS αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%% του ΑΕΠ το 2025.

******

Η βιώσιμη κερδοφορία και η διαρκώς αυξανόμενη επιβράβευση των μετόχων από τις συστημικές τράπεζες βρίσκονται και θα βρίσκονται σταθερά στο ραντάρ των διαχειριστών κατά τη φετινή χρονιά, όπως επισημαίνει η NBG Securities.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, ένα εκ των βασικών σημείων αναφοράς – πόλος έλξης για τις ελληνικές τράπεζες είναι η δυναμική πορεία της πιστωτικής επέκτασης, που με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη (εκτίμηση για άνοδο 5,8% σε ετήσια βάση το 2025, έναντι 11% το 2024) θα αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους από τη μείωση των επιτοκίων.

Στη βάση αυτού, οι αναλυτές αναμένουν για τις τρεις συστημικές (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 6,05 δισ. ευρώ (υποχώρηση 2,8% σε ετήσια βάση), με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,3% (υποχώρηση 23 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση).

H NBG Securities προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών , θεωρώντας ότι ο κλάδος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount προς τις αντίστοιχες Ευρωπαίες, κάτι που, κατά την άποψή της, δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους ανά χώρα και κλάδο.

Οι συστάσεις για όλες τις τράπεζες είναι υπεραπόδοση (outperform) και οι τιμές στόχοι είναι τα 6,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 47%, για τη Eurobank είναι τα 3,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 47% και για την Alpha Bank τα 2,55 ευρώ με 48% περιθώριο ανόδου.

******

Ανεβαίνουν τα στοιχήματα των traders για μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του έτους.

Τα στοιχήματα έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με το επιτόκιο χρηματοδότησης Euribor τριών μηνών που λήγει τον Ιούνιο και έχουν συσσωρευτεί με ταχείς ρυθμούς από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ένα συγκεκριμένο στοίχημα εκτιμάται ότι θα αποδώσει περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή 25 φορές το αρχικό ποσό, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μειώσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 125 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων συνεδριάσεων πολιτικής, σύμφωνα με τα στοιχεία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2% φέτος, με πιθανές μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε κάθε συνεδρίαση. Μια μείωση τέτοιου μεγέθους τιμολογείται για την επόμενη απόφαση στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων πολιτικής.