Αγωγές 1,1 δισ. δολαρίων αντιμετωπίζει η Danske Bank για ύποπτες συναλλαγές βρώμικου χρήματος

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας η Danske Bank βρίσκεται ελέγχεται για συναλλαγές σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ και αφορούν σε πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσω του μικρού υποκαταστήματός της στην Εσθονία μεταξύ 2007 και 2015.

Η δικηγορική εταιρεία από την Δανία, Klar Advokater ανακοίνωσε ότι έχει καταγγελίες κατά της τράπεζας για λογαριασμό 55 συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων επενδυτών διότι δεν ενημερώθηκαν και ενεπλάκησαν σε ύποπτες συναλλαγές από τις οποίες έχασαν χρήματα. Η ενέργεια αυτή υποστηρίζεται από τις νομικές εταιρείες των ΗΠΑ, Grant & Eisenhofer και DRRT.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάθεση στο δικαστήριο της Κοπεγχάγης, 331 επενδυτές αξιώνουν 7,1 δισεκατομμύρια κορώνες της Δανίας (1,12 δισεκατομμύρια δολάρια) για ζημίες που οφείλονται στο φερόμενο ξέπλυμα χρήματος, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία.

Από τότε που το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε το 2018, η Danske ενίσχυσε τις προσπάθειές της κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και έφυγε από την περιοχή της Βαλτικής.