Ανησυχία για τις δραστηριότητες της General Electric που καίει στους κλάδους αεροσκαφών και ενέργειας

Η κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών παγκoσμίως έχει σταματήσει το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της General Electric Co, και η εταιρεία θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, ότι πρόκειται να μειώσει το «καύσιμο» μετρητών το υπόλοιπο του 2020. Ο βιομηχανικός κολοσσός που μεταξύ άλλων κατασκευάζει κινητήρες για αεροπλάνα και εργοστάσια ενέργειας, προέβλεψε εκροή μετρητών μεταξύ 3,5 και 4,5 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, μετά από εκροή 2,2 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, καθώς η κρίση σταμάτησε τις παραγγελίες και τις παραδόσεις σε ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Larry Culp είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ότι η εταιρεία θα έχει καλύτερη πορεία το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ παραδέχτηκε ότι για ολόκληρο το έτος οι ταμειακές ροές θα είναι αρνητικές. Εάν η GE δεν σταματήσει να αιμορραγεί και συνεχίσει να καίει χρήματα στα επόμενα δύο τρίμηνα οι αναλυτές της Wall Street θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την τρέχουσα εκτίμησή τους για εκροή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το έτος σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Η ικανότητα της GE να παράγει μετρητά υπήρξε ένα από τα πλεονεκτήματά της ιστορικά. Η πανδημία έχει φέρει τα ταξίδια παγκοσμίως σε μια παύση και επιδείνωσε τα προβλήματα του αεροπορικού κλάδου. Η εταιρία επίσης χτυπήθηκε από την αναγκαστική απαγόρευση πτήσεων των αεροσκαφών 737 MAX της Boeing, στα οποία η GE παρέχει κινητήρες.

Επιπλέον, αρκετοί μεγάλοι αμερικανικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν γεννήτριες GE σταματούν ή αναβάλλουν τη συντήρηση.  Το αεροπορικό κομμάτι και η ενέργεια αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των τριμηνιαίων εσόδων της GE.

Υπάρχει και ένα τρίτο κομμάτι στην δραστηριότητα της εταιρείας, της παραγωγής προϊόντων για τον κλάδο της υγείας, όπως εξοπλισμός για αναπνευστήρες, μηχανήματα ακτίνων Χ, που τα έσοδά του αναμένεται να έχουν καλή πορεία αλλά όχι να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις άλλες δύο δραστηριότητες.