Δ. Βαλαχής: Από τον αφρό πετυχημένου deal στον «κόσμο» της Folli Follie

Ο κ. Δημήτρης Βαλαχής διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία, κατά την συνέντευξη τύπου τον Νοέμβριο του 2017 όταν ο όμιλος Ανδρομέδα διεκδικούσε την εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα.

Πολλοί άκουσαν για την αποπομπή του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου – βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου αφού όταν αυτό συνέβη ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας – από το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie. Ωστόσο, λίγοι παρατήρησαν ότι το πρόσωπο που τον διαδέχτηκε ήταν ο Δημήτρης Βαλαχής, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρομέδα A.E. (δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών), όταν μέσω της μητρικής της  Andromeda Seafood Ltd. διεκδικούσε τις εταιρείες Σελόντα και Νηρεύς. Ο κ. Βαλαχής ήταν από τους βασικούς συντελεστές του σχεδίου της εξαγοράς ενώ είχε ήδη μια επιτυχημένη θητεία στο τιμόνι της Ανδρομέδα, επιτυγχάνοντας υψηλές πωλήσσεις και κέρδη, τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί στο μισό. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2017 κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή τον διαγωνισμό πώλησης των Νηρέα και Σελόντα που ήταν σε εξέλιξη, ο ίδιος είχε δηλώσει σιγουριά για την εξαγορά τους από τον όμιλο Ανδρομέδα.
Στις αρχές του 2019, ο κ. Βαλαχής αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ανδρομέδα Α.Ε. και έγινε σύμβουλος διοίκησης της Andromeda Seafood Ltd.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CEO.gr, ο κ. Βαλαχής παραμένει σύμβουλος διοίκησης της Andromeda Sea Food Ltd, αποδεχόμενος παράλληλα την πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αντικαταστήσει τον Τζώρτζη Κoυτσολιούτσο στην Folli Follie.

Η εκκρεμότητα των δημοσίων προτάσεων

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε πως η Andromeda Sea Food, που εξαγόρασε τις εταιρείες Νηρέα και Σελόντα έχει ακόμα μία εκκρεμότητα ως προς την εξαγορά. Να διατυπώσει δημόσιες προτάσεις για την αγορά του συνόλου των μετοχών του Νηρέα και της Σελόντα, δεδομένου ότι κατέστη μέτοχος της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου στις 29 Νοεμβρίου 2019. Και όπως προβλέπει ο νόμος οφείλει να διατυπώσει άμεσα δημόσια πρόταση για την αγορά και των μετοχών που δεν κατέχει και ανήκουν στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Οι δημόσιες προτάσεις θα έπρεπε ήδη να είχαν διατυπωθεί από την ημέρα που ο νέος μέτοχος απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών των Νηρέα και Σελόντα αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.
Ακούγεται ότι υπάρχει διαφωνία σε ότι αφορά την τιμή που θα γίνουν οι προτάσεις, δεδομένου ότι όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς με τις τράπεζες (τον Νοέμβριο του 2018) παρήγαγε αποτελέσματα στην τιμή των μετοχών, δηλαδή οι τιμές υπέστησαν πολύ μεγάλη πτώση αφού ορίστηκε και ανακοινώθηκε ως τίμημα εξαγοράς πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή (για Νηρέα 0,034 ευρώ ανά μετοχή και για Σελόντα σχεδόν μηδέν). Το τίμημα της εξαγοράς ξανα-άλλαξε κι έγινε σχεδόν μηδενικό και για τις δύο εταιρείες όταν μεταβιβάστηκαν οι μετοχές πριν λίγες ημέρες, διότι άλλαξαν οι συνθήκες στην αγορά που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες και μειώθηκαν τα έσοδά τους!).

Χρήστος Ιωάννου

 

Update: Ελάχιστες ώρες μετά την δημοσίευση του παραπάνω άρθρου ανακοινώθηκαν οι δημόσιες προτάσεις:

Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση από Andromeda Seafood για τις μετοχές της Νηρεύς και Σελόντα